Káva snižuje riziko rakoviny a dalších nemocí. Kolik šálků denně bychom měli vypít?

Káva může nejen zlepšit vaši koncentraci, ale 2 až 4 šálky kávy denně udělají zázraky i pro vaše zdraví
  |   zajímavost

Váš ranní šálek kávy může mít mnohem více zdravotních benefitů, než si myslíte. Může dokonce i snížit riziko hned několika druhů rakoviny a chronické nemoci ledvin. Výsledek několika na sobě nezávislých studií může leckoho překvapit.

Kofein nás dokáže povzbudit, ale dokonce i zlepšit koncentraci. To je všeobecně známé. Už méně to, že pro vás může udělat mnohem více. 

Káva a rakovina

Bylo prokázáno, že kofein snižuje riziko výskytu rakoviny jater, vaječníků, štítné žlázy, melanomu a dalších typů rakoviny. Ve studii s 167 720 účastníky odborníci zaznamenávali, jak často každý z nich pije kávu, pomocí dotazníku o jejich celkovém jídelníčku. Poté vědci zkontaktovali tyto účastníky po 15 letech a zjistili, že se mezi nimi vyskytlo 34 031 případů rakoviny.

Po analýze toho, u kterých účastníků se rakovina objevila a u kterých ne, zjistili, že pití kávy snižuje riziko výskytu hned několika druhů této zákeřné nemoci.

Mezi účastníky, kteří ve svém jídelníčku uvedli, že pravidelně pijí kávu, byl zjištěn mnohem nižší výskyt rakoviny jater, vaječníků, štítné žlázy a melanomu. Studie přitom ukázala stejné výsledky napříč hned několika různými etnickými skupinami.

Káva a chronická nemoc ledvin

V další studii se zkoumal vliv pravidelného pití kávy na rakovinu ledvin a chronickou nemoc ledvin. Vzorek činil 215 000 mužů a byl zaznamenán v letech 1993 až 1996. Opět byl jasný úkol - zapisovat, jak často kdo pije kávu.

Po 18 letech vědci zjistili, že se mezi zkoumanými lidmi objevilo 451 případů rakoviny ledvin a 654 z nich zemřelo na chronickou nemoc ledvin.

Tyto případy zahrnovaly zejmána ty účastníky, kteří kávu do svého jídelníčku nezahrnuli. Naopak zkoumaní jedinci, kteří vypili 2-3 hrnky kávy denně, vykazovali o 38 % menší riziko, že se u nich objeví rakovina ledvin nebo chronická nemoc ledvin.

A pozor - ti, co denně vypili 4 a více šálků kávy denně, měli o 71 % menší riziko, že se u nich objeví daná onemocnění.

Zdroj: National Library of Medicine

KAM DÁL: Superpotravina, která pomáhá bojovat s cukrovkou. Proč jsou chia semínka tak zdravá a jak je správně připravit?

Klíčová slova: