Kombinovaný sporák ušetří mnoho času při vaření

Většina modelů má plynové hořáky a elektrickou troubu
  |  Komerční sdělení

Plynové, indukční, s keramickou varnou deskou nebo elektrické... Existují různé typy kombinovaných sporáků. Kombinovaný sporák je dnes nedílnou součástí každé kuchyně a všechny hospodyňky jej berou už tak nějak automaticky. Ale jak víte, který z nich si vybrat a jaké jsou jejich výhody?

Co je to kombinovaný sporák?

Kombinovaný sporák je domácí spotřebič, který kombinuje elektrickou troubu a hořáky připojené k městskému plynu nebo k plynovým lahvím. Většina modelů má plynové hořáky a elektrickou troubu. Je to skvělý spotřebič pro lidi, kteří rádi vaří na plyn a chtějí využít i výhod, které nabízí elektřina. Sporáky s elektrickou troubou lze kombinovat i s varnými deskami.

Kombinovaný sporák se sklokeramickou deskou

Sklokeramické varné desky se v našich kuchyních objevují již několik let. Výhodou je, že ohřívají rychleji než elektrické plotýnky. Tento topný systém je umožněn radiátory (topení radiací) nebo halogeny (topení po sobě jdoucími pulsy), které se pak ohřívají pod jednou skleněnou deskou. Umístění různých varných bodů je jasně vyznačeno na varné desce.

Kombinovaný sporák s indukční deskou

Indukce přináší vašemu vaření ještě větší přesnost. Je proto často uznávána těmi, kteří milují vaření. Ohřev je jednoduchý a je založen na principu magnetických polí vytvářených cívkou napájenou generátorem. Když je kovová nádoba umístěna na desku, prochází jí proud – a může se tak zahřívat.

Výhodou tohoto typu sporáku je, že se ohřívá pouze nádoba. Horní část varné desky pak zůstane studená. Zvyšování teploty je téměř okamžité, což z něj činí poměrně rychlou metodu vaření. A konečně, tento systém není příliš energeticky náročný – spotřebuje v průměru o 30 % méně energie než keramické varné desky.

Kombinovaný sporák s plynovou deskou

Plynový sporák se často skládá ze 4 hořáků. Právě kombinovaný sporák je nejčastěji používán, protože umožňuje poměrně rychlý nárůst, ale také snížení tepla. Takto můžete ovládat výkon vaření a v případě potřeby jej upravit. Aby plynový sporák fungoval, musí být napájen plynem, jak název napovídá. Může být poté připojen k městskému plynu nebo provozován pomocí plynové láhve, kterou si můžete sami vyměnit.

Výhody kombinovaného sporáku jsou opravdu nesporné.

Klíčová slova: