Malé půjčky před výplatou volají po opatrnosti

Poskytovatelům super výhodných půjček nevěřte, dobře si je prověřte předem online
  |  Komerční sdělení

Malé krátkodobé půjčky před výplatou se staly v posledních několika letech hitem. Jejich nabídka zní vždy velmi lákavě. Potkal vás nečekaný výdaj a potřebujete rychle vyřešit finanční nesnáze ve chvíli, kdy do další výplaty zbývá třeba týden?

Pak zavolejte nebo sjednejte vše online a na váš účet vám rychle přicestuje až 5 000 Kč. Jenže ne všechno je tak jednoduché, jak se může zdát z velkého množství reklam na rychlé půjčky bez rizika. Ve skutečnosti jsou tyto půjčky tak trochu pastí, která čeká na lidi, kteří se svojí nepozorností přivedou do velmi tísnivé situace. Přinášíme vám proto nálož tipů, jak se nebezpečným rychlým půjčkám vyhnout.

Magické číslo 5000

Proč se vlastně v tolika nebankovních rychlých půjčkách tak často objevuje částka 5 000 Kč? Není to žádná náhoda. Tento obnos je totiž hranicí, pod kterou poskytovatelé půjčky nemusí respektovat maximální výši RPSN (roční procentní sazba nákladů). RPSN je celková částka, kterou za svoji půjčku zaplatíte a není v ní započítán pouze úrok, ale i nejrůznější administrativní poplatky, které si firmy k půjčce připočítají. A co teprve, když pro sjednání půjčky musíte zavolat na zpoplatněné číslo, které vám z vašeho rozpočtu stáhne další desítky až stovky korun. Z rychlé tisícovky na dlaň je najednou dluh klidně o dvojnásobné výši.

Proto poskytovatelům super výhodných půjček nevěřte, dobře si je prověřte předem online, kde klienti zruinovaní jejich praktikami mnohdy veřejně píší svoje příběhy.

Čtěte pozorně

Půjčka před výplatou je rychlé řešení, má ale také většinou stejně rychlou splatnost. Ve velkém množství případů je potřeba půjčku i s úroky zaplatit opravdu do další výplaty, tedy do 30 dní od sjednání. V opačném případě nastupují velké sankce, o nichž klient nemusí při sjednávání půjčky vůbec vědět.

Podmínky půjčky totiž bývají zahrabány hluboko uvnitř až desítky stránek dlouhého textu. Ten je zpravidla napsán tak, aby každého přestal bavit číst mnohem dříve, než se dostane k opravdu důležitým informacím. Nepřeskakujte tedy ani řádku a vše si velmi důkladně prostudujte, jinak spláčete nad výdělkem (resp. váš výdělek skončí v rukou poskytovatele půjčky).

Půjčujte si obezřetně

Půjčky jsou dobrým řešením nastalé krizové situace, jako je např. nutná oprava důležitého spotřebiče nebo úraz vašeho zvířecího miláčka. Ne všechny finanční potřeby je ale nutné či dobré zaplácnout rychlou půjčkou. Peníze na vánoční dárky nebo letní dovolenou se snažte raději pomalu našetřit a na nějakou dobu omezte svoje výdaje. Když si totiž zvyknete všechno řešit půjčkou, brzy přijdete na to, že malý problém se splácením se může proměnit ve velké potíže. Půjčujte si tedy jenom u solidních firem na důležité extra výdaje a nikdy na splácení jiné půjčky.

Klíčová slova: