Máte podivné "živé" sny? Existuje pro to jeden velmi jednoduchý důvod

Sklenička vína před spaním není tak neškodná, jak jste si mysleli
 

Nevíte si rady s nočními můrami nebo velmi "živými" sny, ze kterých se téměř až nemůžete probudit? Je možné, že za to může jeden jediný zvyk, který byste si s tímto problémem nejspíše nikdy nespojili. Stačí se pak tomuto zdánlivě neškodnému zlozvyku vyhnout a váš spánkový cyklus se vrátí do normálu a spolu s ním i vaše sny.

Většinou procházíme čtyřmi fázemi spánku, tento cyklus začíná lehkým spánkem, což je první fáze a druhá fáze. Po lehkém spánku následuje ten hluboký, což je třetí fáze a čtvrtou fází je REM spánek. Poslední fáze spánkového cyklu se vyznačuje rychlým pohybem očí.

V REM fázi probíhá většina našich snů a opakuje se během noci hned několikrát.

Sklenka před spaním

Problém se spánkovým cyklem nastává ve chvíli, kdy si před spaním dáme skleničku alkoholu v domnění, že nám pomůže lépe spát. Alkoholické nápoje totiž spánkový cyklus narušují a my se poté přes den cítíme vyčerpaní a bez energie.

Pití alkoholu nám sice pomáhá lépe usnout, ale rozhodně ne lépe spát. Sklenička vína před spaním nám sice pomůže projít prvními třemi fázemi spánku rychleji, ale REM spánek, tedy poslední fázi spánkového cyklu, zcela potlačuje.

To poté způsobuje, že se během noci často budíme.

Je to způsobeno tím, že veškeré alkoholické nápoje posilují naurotransmiter s názvem gama, neboli kyselina aminomáselná (GABA).

To je důvoden, proč nám po konzumaci alkoholu zaberou první tři fáze spánku mnohem méně času a REM spánek je potlačený.

Expertka na spánek Kelli Janata, která působí na klinice spánkové medicíny v americkém Coloradu, vše vysvětlila: „Přibližně v polovině spánku se hladina neurotransmiteru GABA pomalu snižuje a spolu se snížením této kyseliny přichází na řadu čtvrtá fáze spánkového cyklu, REM spánek.“

REM odraz

Tento fenomén se nazývá REM odraz a způsobí to, že poté naše tělo tráví mnohem více času sněním v REM fázi spánku, aby si jeho nepřítomnost ze začátku noci vynahradilo. Tím pádem je mnohem pravděpodobnější, že se ráno probudíme přímo z velmi intenzivního snění.

Pokud se tedy každé ráno probouzíte zmatení, protože jsou vaše sny tak živé, že po otevření očí chvíli nevíte, co byl sen a co je realita, sklenka červeného těsně před spaním vám s tímto problémem rozhodně nepomůže, možná spíše naopak. 

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Crohnova choroba: Mezi příznaky patří i nechuť k jídlu