Mleté maso připravené chutně, moderně a za pár minut. Ta vůně přiláká i sousedy

Mleté maso má mnoho možností zpracování, vybere si každý
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Co zase uvařit, aby byla změna, ale nestrávili jsme půl dne u sporáku? Nejlepší je poohlédnout se po opravdu jednoduchém, ale trochu netradičním receptu. Množství takových je určeno pro mleté maso. Zkusme se tedy po některých podívat a zjistíme, že hledání receptu může být delší než následná příprava jídla.

Mleté maso je velmi oblíbenou surovinou v kuchyni, nepatří ani mezi nejdraží a možnosti jeho zpracování jsou téměř nekonečné. Jenže sekanou, karbanátky nebo plněné papriky už rodina možná bojkotuje. Ani to ale nemusí být problém. Zkusit můžeme třeba mleté maso s vejci.

Mleté maso s vejci

Na tento opravdu rychlý a nenáročný recept budeme v základu potřebovat jen asi půl kila mletého masa (podle počtu osob), 5 vajíček, sůl, pepř, kmín, kari koření, zázvor a jarní cibulku a kousíček másla - tedy suroviny, které se patrně najdou v každé domácnosti. Postup je pak stejně jednoduchý jako seznam ingrediencí.

Přípravu zvládnou i děti

Na másle opatrně zahřejeme koření, které začne během několika málo sekund nádherně vonět. A to je ten pravý čas na přidání mletého masa. Můžeme použít čistě hovězí maso nebo snad ještě lépe směs hovězího a vepřového.

Vždy ale sledujeme, aby ve směsi nebyl velký podíl sádla. Maso důkladně mícháme, abychom směs nepřipálili, a když se vše blíží ke zdárnému konci, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku (klidně silnější plátky, aby se nerozpadly a zůstaly ve směsi). Nakonec směs prolijeme vajíčky a necháme ještě chvíli na sporáku. Jakmile jsou vejce hotová, můžeme servírovat.

S toustovým chlebem

Variabilita tohoto receptu je úžasná a spočívá v množství způsobů, jakými můžeme směs servírovat, stejně jako výčtem možných příloh. Jednou a asi tou nejjednodušší možností je podávání s chlebem nebo lépe s opečeným toustem - buď na talířku, nebo přímo na toustovém chlebu.

V takovém případě můžeme výsledek našeho několikaminutového snažení a smažení dozdobit čerstvou cibulkou, nakládanou paprikou nebo okurkou, případně nechat na toustu na pár sekund v mikrovlnce zahřát plátek sýru.

S bramborem

Tato varianta vyžaduje o pár minut delší přípravu, kterou zabere loupání a vaření brambor. Jestli ale zbyly nějaké uvařené třeba od oběda, můžeme je jen ohřát na pánvi a je hotovo. V případě, že je směs podávaná s bramborem, není špatné ji dochutit chilli pastou, protože méně výrazné brambory mohou část chuti ubrat.

S rýží

Stejně jako brambory může jako příloha velmi dobře posloužit smažená rýže. Stačí vše smíchat dohromady a ještě chvíli nechat na pánvi, aby se všechny složky prohřály na stejnou teplotu.  

Mleté maso má ve většině rodin svoji nezastupitelnou roli a v mrazáku se určitě kousek vždycky najde. Tak není důvod, proč nezkusit právě tento jednoduchý recept. Dobrou chuť.

Klíčová slova: