Oblíbenost i prodej briket roste. Zjistěte proč

Cena briket se odvíjí především od cen výrobního materiálu, což je v tomto případě pilina, hoblina, popř. štěpka
  |  Komerční sdělení

Zdražující se ceny za energie nahrávají topení tuhými palivy. Jedním z nich jsou dřevěné brikety. Přečtěte si, proč se vyplatí s nimi topit a kdy nakoupíte nejlevněji.

Univerzální a kvalitní topivo

Existuje mnoho různých způsobů, kterými lze v dnešní době vytápět naše obydlí. Dřevěné brikety jsou univerzálním topivem, které se dá využít v krbových kamnech, ale i pro všechny typy kotlů na uhlí a dřevo. Briket je hned několik druhů - mezi ně patří RUF (cihličky), válcové brikety, Pini Kay, noční brikety a puky. Vybrat si může opravdu každý v závislosti na druhu kotle či krbových kamen, náročnosti vytápění nebo i na estetičnosti.

Brikety jsou plnohodnotnou náhradou palivového dříví. Proto prodej briket stále roste. Kvalitní briketa zaručuje komfortní topení a také dlouhou životnost kotle. V České republice je většina vyráběna ve vysoké kvalitě A1 (piliny bez příměsí kůry) nebo A2 (piliny s příměsí kůry).

Jak se pohybuje cena briket?

Cena briket se odvíjí především od cen výrobního materiálu, což je v tomto případě pilina, hoblina, popř. štěpka. Tento odpad se dále zpracovává až do výsledného produktu. Během několika dní se pak musí dřevěná briketa zpracovat v briketárně, aby neztratila své kvalitní vlastnosti. Nejprve musí piliny do bubnové sušičky, kde se suší na vlhkost 6 až 8 %. Poté následuje lis.

Tvar briket pak udává tlak a teplota, pod kterou se piliny lisují. Briketu pojí smůla a lignin, který se taví při vysokých teplotách v lisu – nepoužívají se žádná chemická pojiva nebo lepidla.

Ceny briket nám také napovídají, jaké účinné kvality zboží kupujeme. Můžeme si uvést příklad RUF briket z jehličnanů, kdy je cena těchto briket nižší, zato rychleji prohoří. Naopak brikety z listnatých dřevin vydrží déle hořet, ale jsou dražší. Samozřejmě je velmi důležité, jak kvalitně je briketa slisovaná.

Vhodná doba nákupu briket

Nejlevnější dřevěné brikety objednáte na jaře, kdy je cena vlídná k vaší peněžence. Někdo může namítat, že dřevo je levnější než brikety. To sice ano, ale světsky řečeno, velká briketa vydá až 4x více energie než stejně velké poleno dřeva. Takže účinnost je tu zcela zřejmá. Nejlepším řešením je předzásobit se na zimní měsíce a pak už si jen užívat tepla sálajícího z krbu nebo kamen.

Brikety se postarají o vaše pohodlí

Dalším plusem je, že oproti dřevu nemusíte tak často přikládat a jsou i komfortnější při skladování. Brikety mají největší efekt v kotlích na dřevoplyn. Můžete je také kombinovat s palivovým dřívím, a tak si vytvořit jakýsi svůj scénář topení. Pokud řešíte otázku množství, rodinný dům potřebuje na topnou sezonu cca 5 tun briket. Pokud jen přitápíte nebo topíte pouze o víkendu, např. na chalupě, je spotřeba něco okolo 2 tun.

Klíčová slova: