Obnovitelný zdroj topení? To jsou dřevní pelety

V dnešní nepředvídatelné době a stále se měnící situaci na trhu s energiemi se není čemu divit, že mnohem více domácností přechází na nezávislý zdroj vytápění
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Sice je to prcek, ale co nadělá parády. V souvislosti s eko topením mluvíme o dřevěné peletě, která se stala oblíbeným zdrojem tepla.

Výběr způsobu topení není tabu

V dnešní nepředvídatelné době a stále se měnící situaci na trhu s energiemi se není čemu divit, že mnohem více domácností přechází na nezávislý zdroj vytápění. Mezi ně se řadí kamna, kotle či krby. V případě těchto topných těles lze využít i více druhů paliva najednou nebo je měnit.

Použít můžete například dřevní pelety, brikety, dřevo, uhelné brikety nebo dokonce klasické uhlí. Tím se vyhnete riziku nedostatku určitého druhu topiva na trhu nebo jeho náhlému prodražení ceny. Kombinováním více druhů paliv můžete strategicky reagovat na situaci na trhu, a tak minimalizovat náklady vynaložené na udržení hřejivého tepla vašeho domova.

Proč pelety?

Při výběru paliva si nezapomeňte přečíst návod k použití, který bývá součástí balení. Najdete v něm předepsané doporučené topivo přímo pro váš typ kotle či kamen.

Možnost volby pořídit si automatický kotel na pelety využívá čím dál více spotřebitelů. Důvodem, proč se tak děje, je především zpřísňování emisních norem, kotlíkové dotace a pohodlnost při přikládání. Pelety na topení jsou potom jasnou volbou.

A jak taková peleta vzniká?

Pelety se vyrábí rozdrcením a následným stlačením čisté smrkové piliny pomocí speciálních lisů. Tak vznikají pelety A1, které jsou tím nejkvalitnějším, co může trh nabídnout i pro ty nejnáročnější zákazníky. Pelety obsahují přírodní lepidlo, které obsahuje každé dřevo. Jedná se o  látku lignin. Kvalitní peleta neobsahuje žádná jiná pojiva a měla by mít světlou barvu. Bavíme se tedy o absolutně ekologickém a ekonomickém topení.  

Obezřetnost při nákupu pelet

Jakmile uvidíte někde nabídku “dřevěné pelety akce”, buďte velmi obezřetní. Lacinější nákup pelet neznamená vždy úsporu. Jelikož jsou pravděpodobně méně kvalitní, vyprodukují i méně tepla, a tak jich spotřebujete daleko více. Nakonec zjistíte, že spíše tratíte. Proto vybírejte jen ty nejkvalitnější pelety od certifikovaných výrobců a dodavatelů.

Zvládne to i dítě

Díky technologicky vyvinutým kotlům na pelety se vyhnete častému a otravnému přikládání. Automatické kotle přináší spotřebitelům maximální komfort, protože dokážou samy zapalovat a přikládat pelety do topeniště. Vše řídíte z obývacího pokoje přes termostat. Některé druhy kotlů mají dokonce samočistící funkci.

Využívají se nejen v domácnostech, ale i ve školách, halách nebo v jiných moderních zařízeních. S peletami se můžete setkat i v souvislosti s chovatelstvím. Dřevěné pelety se dají využít jako podestýlka pro hlodavce nebo do kočičího záchodu.

Dodání pelet až k baráku

S kombinací spolehlivých kamen a kvalitního paliva budete určitě nadšeni. E-shopy mívají širokou škálu kvalitních pelet na topení skladem. A kdy a jak vám pelety dovezou? Někteří dodavatelé mají dopravu zdarma jako standard.

„Palivo dovezeme v co nejkratší možné době až k vám domů, ušetříte tak čas i námahu spojenou s dopravou zboží. Stačí si jen vybrat,” dodává odborná asistentka, která se stará o zákazníky internetového obchodu Drevenepelety.cz.

Klíčová slova: