Rodinné focení v přírodě, nebo v ateliéru?

Využijete služby rodinného fotografa?
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Ať už se chystáte na rodinné focení sami, nebo s profesionálním fotografem, čeká vás rozhodnutí, zda využít krásy přírody, nebo výhody vybaveného ateliéru. Prozradíme vám plusy i mínusy obou možností.

Jak na venkovní focení?

Rodinnému fotografovi stačí venku v podstatě fotoaparát nebo jen chytrý telefon s kvalitním foťákem. Na co si ale dát pozor a co vám při focení venku naopak pomůže? 

Využijte přirozené kulisy
Venkovní prostředí nabízí celou řadu přirozených kulis, které nejen že obohatí vaši fotografii, ale zároveň zabaví děti. Využít můžete:

  • stromy,
  • lavičky v parku,
  • dětské prolézačky.

Připravte se na těžší práci s rozvrkočenými dětmi
Kulisy na jednu stranu děti zabaví natolik, aby na fotkách vypadaly přirozeně. Na druhou stranu je ale mohou rozjařit do té míry, že bude obtížné jejich pohyb zachytit nerozmazaný. Proto je pro focení venku vhodné mít zkušenosti s fotografováním pohybujících se objektů. 

Počítejte s nevyzpytatelností počasí

Venkovní focení může jako lusknutím prstu překazit déšť či silný vítr. Ani ostré sluneční paprsky ale nejsou ideální. Vydáte-li se fotit ven za jasného dne, vyhněte se poledni. Právě tehdy vám bude přímé sluneční světlo vytvářet nelichotivé stíny pod očima, nosem a bradou. 

Tip: Ideální světelné podmínky jsou během tzv. zlaté hodinky, kdy je slunce ještě nízko na obloze. Jde o ranní hodiny těsně po východu nebo naopak večerní hodiny těsně před západem.

Jak na focení v ateliéru?

Focení v ateliéru je v mnoha ohledech specifické, ať už fotíte portréty, či rodiny s dětmi. 

Máte jisté světelné podmínky
Na rozdíl od focení venku se v ateliéru můžete spolehnout na stálé světlo vytvořené lampami, svítidly a odrazkami. Je tedy jedno, zda začnete ráno, v poledne nebo navečer. 

Musíte se vypořádat se svazujícím prostředím
Vytvořit ateliérové prostředí, ve kterém by se i děti cítily uvolněně a na fotkách působily přirozeně, je mnohem náročnější. Na pomoc si můžete vzít hračky a další interaktivní kulisy. Zároveň by ale z vás jako z rodinného fotografa měla vyzařovat dostatečná energie, abyste dětem na tváři vykouzlili nefalšovaný úsměv. Jen tak mohou vzniknout líbivé rodinné portréty.

 

Klíčová slova: