Rozeznáte masáka od prudce jedovaté muchomůrky tygrované? Na chyby není místo

Muchomůrka růžovka roste od června do listopadu v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích
 

Masák neboli muchomůrka růžová je velmi chutná houba. Sbírat byste ji měli ale jen tehdy, pokud ji umíte odlišit od smrtelně jedovaté muchomůrky tygrované. Jediná chybička a můžete zaplatit cenu nejvyšší. Jak je tedy od sebe bezpečně poznáte?

Muchomůrka růžová nebo také růžovka. Tahle houbička má vynikající chuť, je skvělá v zeleninové polévce nebo jen tak osmahnutá na másle. Chuťově trochu připomíná maso, a proto se jí lidově říká masák. „Bohužel je tato houba lehce zaměnitelná s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou, a proto se ji houbaři bojí sbírat,“ varuje čtenáře Čtidoma.cz mykolog Rudolf Kopeček.

Zkoumejte, jak vypadá límeček

Jak houby od sebe rozpoznat? Hlavním odlišujícím znakem je límeček neboli prstýnek pod klouboučkem. „Ten mají obě dvě houby, ale muchomůrka růžová má límeček vroubkovaný, zatímco muchomůrka tygrovaná ho má vždy hladký. Rozdíl v límečku je základním odlišovacím prvkem,“ vysvětluje Kopeček.

Hlavními jedy muchomůrky tygrované jsou látky na bázi isoxazolu – zejména kyselina ibotenová, muscimol a  muscazon.

Můžete se však orientovat ještě podle růžové barvy. Růžovka má na sobě vždy růžovou barvu, ať na kloboučku, nebo třeni (nožce). „Ale na tento znak raději nespoléhejte, podstatný je límeček. I tak ale buďte opatrní a pokud si nejste stoprocentně jistí, houbu nesbírejte!“

Určujte všechny houby!

A ještě jeden orientační znak: Pochva u růžovky chybí, naopak muchomůrka tygrovaná má výraznou pochvu, která se lidově nazývá kalich smrti.

„Nezapomeňte, že je potřeba každou houbu určit zvlášť. Nelze to tedy udělat tak, že jednu houbu určíte a zbytek sesbíráte. To může být vaší osudovou chybou, neboť muchomůrka tygrovaná roste často na stejných místech jako muchomůrka růžovka,“ doplnil mykolog.

KAM DÁL: Dívku poslali ze školy domů, její oblečení prý vypadalo jako spodní prádlo a rozptylovalo by učitele. Ponížili ji, zuří její otec.