Svařák bez alkoholu: Na nejoblíbenějším vánočním nápoji si můžete pochutnat i bez výčitek

Nealkoholický svařák zvládnete připravit za pár desítek minut, navíc vám krásně provoní celý byt
  |   zajímavost

Vánoce bez svařáku si mnoho z nás snad ani neumí představit. Pro řadu lidí je svařené víno zkrátka tím nejlepším vánočním nápojem. Ne všichni si ale mohou dopřát jeho alkoholickou verzi. Naštěstí existuje i recept na lahodný svařák, na kterém si mohou pochutnat i ti nejmenší členové rodiny, je totiž zcela bez alkoholu.

Nealkoholický svařák je skvělým řešením pro ty, kteří ze zdravotních důvodů nemohou pít alkoholické nápoje, pro abstinenty, ale i pro děti, kteří chtějí ochutnat oblíbený vánoční nápoj jejich rodičů.

Svařák v jeho nealkoholickém provedení by rozhodně neměl chybět ani na žádném vánočním večírku, ocení ho totiž mimo jiné i řidiči, kteří plánují jet po skončení oslav domů autem.

Recept na tento typ svařeného vína zvládne opravdu každý, navíc slouží mimo jiné také jako interiérová vůně nebo aromatická svíčka. Během jeho přípravy vám totiž krásně provoní celý byt a nastolí vám doma příjemnou vánoční atmosféru.

Zapálení voňavé svíčky či purpury tak již nebude nutné. K jeho přípravě budete potřebovat jen středně velkou hlubokou pánev a několik ingrediencí, které už s největší pravděpodobností máte doma. Navíc neexistuje pouze jedna správná metoda přípravy nealkoholického svařáku. Metodu vaření, ingredience a jejich množství si tak můžete přizpůsobit zcela podle svého uvážení.

Skvělý dárek

Nealkoholický svařák se může proměnit dokonce i v nápaditý dárek. Pokud ho uvaříte, počkáte až zchladne, přelijete ho do okrasné sklenice a obvážete mašlí, máte skvělý ručně vyrobený dárek. Nealkoholickým svařákem můžete obdarovat mimo jiné také těhotné ženy ve vašem okolí, které ho jistě ocení.

Nealkoholický svařák

Víno, ze kterého se vyrábí klasický svařák, můžeme nahradit nějakým typem džusu, třeba tím pomerančovým.

Potřebujete:

  • 500 ml pomerančového džusu
  • 500 ml vody
  • 8 kusů hřebíčku
  • hrstku ostružin (nebo jiných bobulí)
  • 1 tyčinku skořice
  • 3 hvězdičky anýzu
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • hnědý cukr podle chuti

Postup:

Všechny ingredience vložte do pánve a za stálého míchání je přiveďte k varu, poté ztlumte plotýnku a nechte směs 20 až 30 minut probublávat. Poté už stačí jen nealkoholické víno přecedit a můžete podávat.

Zdroj: BBC, Mindful Moctail

KAM DÁL: Vánoce nemusí být o přejídání. Existují způsoby, jak potlačit chuť na sladké.