Tělesná teplota dokáže prozradit přítomnost infekce v těle, ale dokonce i když někdo lže

Při lhaní lehce klesá teplota v oblasti nosu
 

Teplota našeho těla o nás a o našem zdraví může vypovědět mnohé. Víme, že horečka často znamená, že v těle vypukla nemoc a s ní spojená infekce. Podle naší tělesné teploty lze ale určit mnohem více, mění se totiž v závislosti na našem věku, pohlaví a mnoha dalších faktorech.

K tomu, abychom mohli určit, jestli s naším tělem není něco v nepořádku, potřebujeme znát, jaká teplota těla je považována za "normální". Teplota těla se za ideálního stavu pohybuje od 36 do 37 °C, důvodem k panice ale není, ani když jste lehce pod těmito teplotami, nebo naopak nad.

Naše tělo totiž teplotu neustále upravuje. Důvodem je přizpůsobení se okolním podnínkám. Pokud se změříme teploměrem těsně po cvičení nebo později odpoledne, je možné, že vaše tělesná teplota bude o něco vyšší, než je běžné, uvádí na svém webu Mayo Clinic.

Když je horko, tak naše tělo začne vylučovat pot, aby nás ochladilo. Ochlazení cítíme v momentě, kdy se pot z naší kůže vypaří.

Proto je nám také pocitově tepleji v teplých místech se zvýšenou vlhkostí vzduchu; v těchto místech je někdy pobyt venku téměř nesnesitelný. Pot se totiž v takovém prostředí nemůže z kůže odpařit, protože okolní vzduch je vodou přesycený. Pokud se tedy chystáte na dovolenou, určitě není na škodu vzít v potaz i tamější vlhkost vzduchu.

Horečka

Tento stav způsobuje nejčastěji nějaká nemoc. Při horečce se naše tělesná teplota na určitou dobu zvyšuje. Tento stav nastává, pokud je číslo na teploměru vyšší než 38 °C.

Horečku také často doprovází následující příznaky:

  • bolesti hlavy
  • zimnice
  • nadměrné pocení
  • bolesti svalů
  • dehydratace
  • podrážděnost
  • slabost

Existuje také určitá teplotní hranice, za kterou začíná být horečka nebezpečná a za kterou bychom měli okamžitě volat našemu lékaři. U dospělých je tato hranice 39,4 °C.

Dalšími důvody k vyhledání odborné pomoci mohou být také některé doprovodné symptomy, jako je třeba vyrážka na kůži, bolest hlavy, ztížené dýchání, zvracení, bolesti na hrudi a bolesti břicha a další.

Tělesná teplota ve stáří

Jen hrstka lidí si je vědoma toho, že ve stáří naše tělesná teplota klesá. Pokud je vám tedy neustále zima, na vině může být váš věk.

Teplota začíná klesat mezi 65. a 74. rokem života a od 75 let klesá ještě více. Lidé, kterým je 85 let a více, si mohou za normálních podmínek naměřit jen pouhých 34,1 °C, jak uvádí Journal of Clinical Nursing.

Muž a žena

Studie publikovaná v odborném časopise Lancet dokázala, že se tělesná teplota u žen a mužů liší. Ruce ženy jsou dokonce zhruba o 1,6 °C studenější než ty mužské. Ženské tělo ale bývá o 0,2 °C teplejší než tělo muže.

Lež

Lhaní vám sice nezpůsobí to, že by vám najednou zničeho nic vyrostl dlouhý nos, ale může se projevit na vaší tělesné teplotě.

Studie publikovaná v odborném časopise Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling poukázala na to, že lhaní může způsobit to, že se nám lehce zvýší teplota na čele, ale zároveň klesne v oblasti nosu.

Přehřátí

Vyčerpání z horka je poměrně běžné a poznáte ho podle následujících symptomů: bolest hlavy, pocení, únava, zvracení, nevolnost.

Pokud u sebe pozorujete tyto příznaky, odeberte se co nejrychleji do chladného místa, hodně pijte a můžete si také na tělo přikládat ledové obklady, nebo si dokonce i dát studenou vanu.

Přehřátí může vést k úpalu

Jakmile naše tělesná teplota překročí 40 °C, tak naše tělo ztrácí schopnost svou teplotu regulovat, proto může být přehřátí tak nebezpečné.

Pokud se vám zrychlil srdeční tep, bolí vás hlava, jste zmatení a máte křeče, je možné, že máte úpal. Pokud na sobě nebo na někom jiném zpozorujete tyto příznaky, zavolejte ihned sanitku a dále postupujte podobně jako u přehřátí.

Jak úpalu předejít

Nejdůležitější je zůstat pořádně hydratovaný. V extrémním horku je nejlepší vynechat kofein a alkohol.

Také je velmi důležité se napít vždy ještě předtím, než máte žízeň, ta už je totiž známkou dehydratace. Dalším užitečným tipem je nosit volnější oblečení, abychom umožnili proudění vzduchu.

Zdroj: Everyday Health

KAM DÁL: Rakovina: Běžná složka potravin, která zvyšuje riziko vzniku této nemoci.