Upečte si cukroví bez cukru. Chutná skvěle a nepřiberete po něm

S těmito sušenkami se vůbec nemusíte bát, že přiberete
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte obavy z toho, že to opět o Vánocích přeženete s cukrovím? Nabízejí vám ho na každé návštěvě a vy se jednoduše nedokážete udržet? Pak to můžete změnit! Zkuste si doma připravit podle našich receptů takové cukroví, kterého můžete sníst klidně hromady bez výčitek.

Je to každý rok naprosto stejné. Vánoce patří k nejnáročnějším obdobím pro náš organismus. Tuny cukroví, salátu, smažených pokrmů a slazených nápojů totiž znamenají, že máme hned na startu následujícího roku co shazovat.

Novoroční předsevzetí navíc nevydrží skoro nikomu a většina lidí po týdnu zdravého stravování či cvičení opět spadne do pohodlnosti a vrátí se do zajetých kolejí. Jenže ono i zde platí takové staré manažerské pořekadlo: Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. A on opravdu existuje způsob, jak udělat cukroví nejen zdravé, ale i chutné.

Proteinové pusinky

Suroviny: 4 vaječné bílky, 4 lžíce vanilkového syrovátkového proteinu co nejvyšší kvality, špetka soli a případně stévie nebo jiné sladidlo, pokud váš protein není sladký a nebo pokud nutně potřebujete dosladit.

Postup: Nejdříve ze všeho si rozehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech pečicím papírem. Z vajíčka oddělte bílky od žloutků a dejte do vysoké nádoby. Následně vyšlehejte sníh a do něj postupně vmíchejte vanilkový protein, nebuďte ale nedočkaví, nebo se vám celá hmota zdrcne. Na plechu tvořte menší pusinky a ty pečte na 175 °C asi 15 - 25 minut, prostě dokud nebudou mít na povrchu zlatavou barvu. Po upečení doporučujeme pusinky ještě ve vypnuté troubě nechat tak 10 minut, aby byly hezky křupavé.

Kokosky

Suroviny (asi na 30 kokosek): 100 g strouhaného kokosu, 2 větší vaječné bílky, 2 lžíce medu a špetka soli

Postup: Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Ve vysoké nádobě vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Po lžičkách opatrně přimíchávejte kokos a med, aby se nestalo to, že “spadne”. Na plechu tvořte kokosky a pečte je následně asi 15 minut, dokud nezačnou zlátnout. Troubnu vypněte, ale kokosky nechte ještě dosušit, aby byly na povrchu křupavé.

Banánovo-skořicové sušenky

Suroviny (asi na 10 sušenek): 1 hrnek jemně namletých ovesných vloček, 2 rozmačkané banány, 1 odměrka vanilkového proteinu, 1 lžička skořice

Postup: Troubu předehřejte na na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. V misce smíchejte všechny ingredience a pokud bude těsto moc hutné, klidně přidejte lžíci vody. Na plechu pak tvořte sušenky, které pečte 15 - 20 minut, dokud nejsou křupavé.

Rohlíčky

Suroviny (asi na 20-25 kusů): 150 g pohankové mouky, 50 g vanilkového proteinu, 50 g mletých mandlí, 60 ml mléka, 20 g kokosového oleje, 1 vejce, 1 čajová lžička vanilkového extraktu.

Postup: Rozehřejte troubu na 180 °C a připravte si na plech pečicí papír. Všechny ingredience rozmixujte a tvarujte malé rohlíčky, vše si můžete ulehčit tím, že využijete formu. Pokud ne, tak je pokládejte přímo na plech a následně je pečte asi 15 minut.

Ořechové raw kuličky

Suroviny (asi na 15 až 20 kusů): 50 g vyloupaných vlašských ořechů, 50 g makadamových ořechů, 30 g sušených datlí, 3 lžíce vanilkového proteinu, 3 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce nepraženého kakaa, sezamová semínka a kokos na obalení.

Postup: Datle dejte na čtvrt hodinky odmočit. Mezitím rozmixujte ořechy a smíchejte je s ostatními ingrediencemi. Nakonec přimíchejte datle a ještě jednou vše rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Hotové pak obalte v sezamu nebo kokosu. Před podáváním je dejte uležet do lednice.

KAM DÁL: Nepečte - koulejte! Okouzlující vánoční cukroví zvládnete připravit za pár minut a bez trouby.