Upečte si s dětmi perníkovou chaloupku: Fotonávod, jak na to krok za krokem

Suroviny na perníkové těsto
Zobrazit fotogalerii (12)
 

K Vánocům neodmyslitelně patří i skořicovo-hřebíčková vůně čerstvě upečených perníčků. Pokud máte volnou chvíli, chtěli byste ozvláštnit adventní čas svým dětem a dát průchod jejich fantazii a kreativitě, upečte si společně perníkovou chaloupku!

Ačkoliv se na první pohled může zdát výroba perníkové chaloupky složitá, opak je pravdou. Stačí se držet osvědčeného receptu na medové perníkové těsto a správného pracovního postupu. Při volbě tvaru budovy a jejímu zdobení se navíc nekladou žádné meze fantazii, a tak se společná tvorba perníkové chaloupky může stát skvělou zábavou pro celou rodinu.

Odměnou za vaše úsilí bude netradiční a výrazná ozdoba vaší sváteční tabule, která vydrží tak dlouho, dokud vám nedojde ostatní cukroví a dokud udržíte na uzdě chuť na lahodný medový perník…   

Recept a postup
Recept na perníkové těsto: 540 gramů hladké mouky, 190 gramů moučkového cukru, 125 gramů másla, 125 gramů medu, 3 vejce, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 3 lžičky kakaa

Recept na polevu: 1 bílek, 150 gramů prosátého moučkového cukru, kávová lžička citronové šťávy

  • Připravíme si perníkové těsto. Sypké suroviny promícháme v míse, poté přidáme máslo, med a vejce. Rukama nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujeme těsto, které necháme dva dny odpočinout v chladu.
  • Z těsta oddělíme přiměřený kus a rozválíme jej na pečicím papíře na co největší plochu. Tloušťka těsta bude zhruba 2–3 milimetry.
  • Odřízneme tenké okraje těsta tak, aby těsto bylo všude stejně silné (2–3 milimetry).
  • Pomocí šablon z těsta postupně vykrájíme jednotlivé díly chaloupky – podložku, 2 štíty, 2 boky a 2 střechy.
  • Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj jednotlivé díly. Mezi díly necháme mezeru alespoň 1 centimetr – při pečení nakynou. Pečeme 15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.  
  • Upečené díly necháme po vytažení z trouby 2 minuty vydýchat. Poté je obrátíme na druhou stranu a necháme vychladnout.
  • Svislé hrany štítů a boků chaloupky zbrousíme na kuchyňském struhadle do úhlu 45 stupňů, aby k sobě jednotlivé díly při lepení dobře pasovaly. Stejně tak zbrousíme na jedné dlouhé straně i oba díly střechy.  
  • Z bílku, cukru a citronové šťávy ušleháme hustou polevu – měla by mít konzistenci zubní pasty. Pokud je řídká, přidáme moučkový cukr.
  • Pomocí polevy ozdobíme jednotlivé díly chaloupky. Pro malování na perníčky můžeme použít například zdobničku, štětec či špejli.
  • K perníkové podložce přilepíme pomocí polevy obvodové zdi chaloupky, které zároveň slepíme i hranami k sobě. Polevu necháme dostatečně dlouho zatuhnout.
  • Jakmile jsou stěny chaloupky stabilní, přilepíme k nim i střechu. I hřeben střechy slepíme polevou a přidržíme střechu, dokud poleva nezatuhne. Okolí chaloupky můžeme dozdobit polevou či dalšími perníčky.

KAM DÁL: Vánoce už jsou za rohem, je čas na shození pár kil. Proč je pro tělo právě teď dobrý silový trénink?