V čem spát, aneb není pyžamo jako pyžamo

Klíčový je i samotný střih, který musí ... nesmí škrtit a velikostně má sednout
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

I když existuje mnoho důvodů, proč bychom měli spát nazí, pro většinu lidí je to vysoce nekomfortní. Raději si vlezou do svého pyžama a zachumlají se do peřin. Mnohdy se však probouzí celí zpocení nebo poznamenají, že kvůli danému střihu nebo materiálu neměli dostatek prostoru, a tak jejich spánek stál za starou belu. Holt není pyžamo jako pyžamo, a tak si pojďme prozradit, v čem ideálně spát.

Noční košile pro maximální volnost

Při výběru ideálního pyžama je nutné mít zodpovězeno, jak se chcete při spaní cítit. Zatímco někdo preferuje pohodlnost, jiný nechce, aby byl při pohybu ve spánku nijak omezován. Přece jenom o sobě ví, že má trochu divoké spaní a že svýma nohama a rukama třese na všechny strany. 

Pokud vás také zmiňované „divoké spaní” trápí, vaše pozornost nebude směřovat k příliš upnutým kouskům oblečení. Dáte spíše přednost volnosti, kterou nabízí noční košile. Nemluvíme pouze o typicky dámské záležitosti, to ani náhodou. Košile můžou nosit i pánové, kteří se chtějí cítit během noci v teple, zároveň se chtějí vyhnout zmiňovanému omezování pohybu. 

Pohodlí slibují přírodní materiály

Pánská pyžama mají být především pohodlná. Pakliže nestojíte o to, abyste se během noci několikrát budili, protože by vás noční úbor všude škrábal, tahal a svědil, vsaďte na přírodní materiály. Právě bavlna nebo len jsou příjemnosti samy o sobě a slibují člověku během spánku maximální komfort. I když nedisponují vysokou savostí, na dotek jsou velmi příjemné a to hraje v tomto případě prim. 

Samozřejmě aby byla zajištěna pohodlnost pánského (nebo také dámského) pyžama, nejen na materiálu záleží. Klíčový je i samotný střih, který musí sedět, nesmí škrtit a velikostně má sednout.

Pohodlí slibují přírodní materiály

V zimě se potřebujete zahřát

Domnívat se, že vám stačí jedno jediné pyžamo po celý rok, je samozřejmě mylné. Roční období se střídají, hodnoty na teploměru se mění a lidské tělo má trochu odlišné požadavky, co se tepla týče. Například v takové zimě se člověk potřebuje prostě a jednoduše zahřát, ať už je truhlář, doktor nebo kuchař. A tak se dává přednost dnes velmi oblíbeným overalům, které člověka zahalují od paty až po hlavu. Sice se jeví jako nepraktické ve chvíli, kdy potřebujete na toaletu, ale během noci to nebývá tak časté, čili překážka vyřešena.

Opět je klíčové hledat kvalitní materiál, který má hřející vlastnost. Nabízí se například flanel, který je příjemný, silnější a teplo člověku zajišťuje, jen co je pravda.

V létě se nebojte odvázat

Na rozdíl od toho léto si žádá spíše nahotu než pyžamo střižené do overalu. Jak ale bylo zmíněno, i když má spaní v nahotě řadu pozitiv, pro většinu lidí je to cosi nepříjemného, co jim upřímně vadí. A tak nastupuje na scénu satén, který v létě chladí a v zimě hřeje. 

Zatímco pánové mohou sáhnout po saténových šortkách (případně mohou spát pouze v boxerkách, ve kterých běžně chodí), dámy mohou sáhnout po volné, saténové košilce na špagetových ramínkách, která je nejen velmi pohodlná a v létě žádaná, ale také si ji zamilují pro její sex appeal.

V létě se nebojte odvázat

Umělé materiály raději nebrat

I když jsme si definovali, jaká pyžama jsou vhodná a v jakých určitě spát, ve hře jsou ještě umělé materiály, nad kterými se řada lidí pozastavuje. I když na nich není tolik věcí špatně, v případě pyžam jsou nevhodné. Nemají totiž prakticky žádné dobré vlastnosti, které byste během spánku potřebovali. Nejsou prodyšné, nejsou savé, spíše vás nutí se více potit. A to vám může každodenní spánek spíše zkomplikovat než zkvalitnit. 

Umělé materiály se sice nemusí žehlit, ale z funkčního hlediska nejsou pro spánek vhodné. Raději se (alespoň v tomto případě) dejte na cestu přírodního.

Klíčová slova: