Víte kolik a proč byste měli spořit?

Přesná částka, kterou byste si měli měsíčně odkládat, je pro každého jiná
  |  Komerční sdělení

Lidé často myslí na spoření pouze v souvislosti s blízkou budoucností: vysněnou dovolenou, novým automobilem nebo nejnovějším telefonem. Finanční rezervu přitom oceníme zejména ve stáří. Kolik si měsíčně odkládat, abyste si užili spokojený důchod?

Správné spoření by mělo být základem finanční gramotnosti každého z nás. Mnoho Čechů však své peníze a také úspory drží na běžném účtu, nebo dokonce doma v kasičce. Tento způsob spoření ale není výhodný a může vás mimo jiné stále lákat utrácet. Jedním z nejlepších způsobů, jak efektivně šetřit, je vložit své peníze na spořicí účet, kde se vaše peníze budou zhodnocovat díky měsíční úrokové sazbě, a navíc nebudete v takovém pokušení na peníze sáhnout, když to nebude opravdu nutné.

Proč byste měli spořit?

Na otázku „proč spořit“ se nabízí hned několik odpovědí:

  • Nenadálé výdaje – nikdy nevíte, co se může stát, třeba se vám porouchá auto nebo budete potřebovat rychle nahradit rozbitý spotřebič. Mít v těchto případech finanční rezervu se opravdu vyplatí. Navíc, pokud budete spořit na spořicím účtu, peníze můžete vybrat, kdykoliv je budete potřebovat.
  • Očekávané výdaje – už teď víte, že budete mít nějaké výdaje navíc? Začněte spořit včas a efektivně.
  • Důchod – pro mnohé se důchod zdá být velmi vzdálený, pokud si ho ale chcete užít bez starostí, se spořením byste měli začít už teď. Ideální částka na důchod je kolem milionu korun a více.
  • Vzdělání – investice do vzdělání je jedním z nejlepších důvodů, proč šetřit. Rozvíjíte své schopnosti a dovednosti a takto vynaložené peníze se vám v životě vrátí několikanásobně.
  • Bydlení – jestli se v budoucnosti vidíte ve vlastním domečku se zahradou, měli byste začít šetřit. Můžete si našetřit i celkovou částku, ale mít část vlastních prostředků (20 % z ceny nemovitosti) je podmínkou získání hypotéky.

Kolik si měsíčně odkládat?

Přesná částka, kterou byste si měli měsíčně odkládat, je pro každého jiná. Odvíjí se od vašich měsíčních příjmů, ale i pravidelných výdajů. Říká se ale, že částka, kterou si budete měsíčně odkládat, by měla být 10-20 % z vašeho příjmu. Záleží ovšem i na tom, na co přesně chcete spořit. Pokud máte jako cíl dovolenou, pak už máte představu, kolik na ni budete potřebovat, pokud ale spoříte pro všechny případy, zvolte částku, která vám měsíčně nebude v rozpočtu chybět. Průměrně Češi spoří spíše v řádech stokorun.

Rozhodli jste se spořit na důchod? Abyste zjistili, kolik si potřebujete našetřit, musíte nejdříve zjistit, kolik zhruba budete dostávat na důchod od státu. Pak záleží na vás, zda si umíte představit žít pouze s touto částkou, nebo už nyní víte, že budete potřebovat více. Podle toho můžete zvolit částku, kterou si budete odkládat. Obecně byste si ale měli spořit, jak jsme zmiňovali výše, alespoň desetinu svých příjmů. A začít s tím hned, jak začnete vydělávat.

Neberte spoření na lehkou váhu, nikdy totiž nevíte, kdy se vám bude hodit mít peníze navíc. Co se týká spoření na důchod, můžete si vybrat i jiné produkty, jako je doplňkové penzijní připojištění. Snažte se měsíčně odkládat částku, která vám nebude chybět, pohybujte se ale okolo 10 % svých příjmů.

- Kateřina Houšková, copywriter -

Klíčová slova: