Vypadávání zubů: Viníkem může být káva. Dejte si pozor na to, jak ji pijete

Žluté skvrny na zubech mohou vést až k prasklinám zubů nebo k tvorbě kazu
  |   zajímavost

Tento aromatický nápoj každodenně konzumují miliony lidí po celém světě. Ne všichni si ale uvědomují, že jim tento běžný zvyk může způsobit závažné problémy se zuby. Naštěstí se ale kávy nemusíte vzdát, zuby můžete ochránit pomocí několika snadných tipů a triků.

Pravidelná konzumace kávy může vést dokonce až k předčasné ztrátě zubů, jak dokazují studie. Většina z nás má častou konzumaci tohoto nápoje spojenou zejména s nevzhlednými žlutými skvrnami na zubech. Lidem, kteří tento lahodný nápoj pijí pravidelně, bohužel ale hrozí mnohem vážnější poškození zubů než jen jejich zbarvení do žluta.

Skvrny, které se po pravidelném pití kávy na zubech objevují, totiž mohou vést až prasklinám na zubech a k tvorbě kazů.

Káva je nenahraditelnou součástí ranního rituálu milionů lidí, kteří by se tohoto nápoje nevzdali ani za nic.

Dobrou zprávou je, že se své oblíbené kávy vzdát nemusíte, stačí jen dodržovat několik jednoduchých pravidel, které vám pomohou s prevencí poškození zubů.

Jedním z nejdůležitějších způsobů prevence problémům se zuby způsobeným kávou je pravidelná dentální hygiena, kde vás skvrn a usazenin na zubech mohou jednoduše zbavit. Rozhodně se tedy nezapomínejte k vaší zubní specialistce objednat pravidelně, ideálně 2x ročně.

Prevence

Ideální je vyhnout se slazení kávy a přidávání smetany. Tyto dvě ingredience totiž podporují tvorbu bakterií, které přispívají k tvorbě žlutých skvrn na povrchu zubů.

Dalším tipem, jak se vyhnout poškození zubů, je vypít kávu najednou místo jejího pomalého popíjení po malých douškách. Nakonec se snažte vždy po dopití kávy vypít sklenici vody, abyste ústa a zuby opláchli. V případě, že si rádi dopřáváte ledovou kávu, ji můžete pít brčkem, místo jejího popíjení přímo ze sklenice, významně tak snížíte riziko obarvení zubů.

Zdroj: National Library of Medicine, Healthline

KAM DÁL: Menopauza: Jídla, která vám pomohou zmírnit symptomy.