Vyrobte si vlastní máslo a ušetřete. Je to jednodušší, než si myslíte

K výrobě domácího másla potřebujete jen smetanu s vysokým procentem tuku
  |   zajímavost

S rostoucími cenami potravin se rozhodně vyplatí si některé z nich vypěstovat nebo vyrobit doma. Dokonce i taková výroba másla, za které v supermarketu zaplatíte průměrně zhruba 50 korun, není žádná velká věda. Stačí vám jen smetana a zavařovačka.

K výrobě másla potřebujete pouze jednu jedinou ingredienci. Je to až překvapivě jednoduché. Stačí jen zakoupit si smetanu s vysokým procentem tuku. Postačí vám 31 až 33% smetana, máslo ale můžete vyrobit dokonce i ze smetany, která má 40 % tuku, nebo ze zakysané smetany. Je ale potřeba mít na paměti, že máslo vyrobené ze zakysané smetany bude mít mírně nakyslou příchuť.

Máslo je totiž pouze smetana, která byla vyšlehána tak, že se rozdělila na pevné tuky a vodovité podmáslí. K výrobě této domácí pochoutky potřebujete tedy jen smetanu a ruční šlehač či mixér. Máslo si můžete ale vyrobit dokonce i v obyčejné zavařovačce.

K výrobě lahodného másla ve sklenici na zavařování stačí jen nalít smetanu do sklenice a po dobu 30 minut s ní nepřetržitě třást. Tento postup je ale ideální, jen pokud máte silné ruce nebo si z výroby másla chcete udělat cvičení na účinné tvarování bicepsů.

V opačném případě je mnohem lepší volbou vzít si k ruce hlubokou misku a ruční šlehač nebo mixér. Ideální je začít smetanu mixovat na nízkou rychlost a postupně ji zvyšovat. Ze smetany se nejdříve utvoří šlehačka, poté se teprve začnou oddělovat tuky od zbytku.

Proč by se máslo nemělo zamrazovat, najdete zde.

V momentě, kdy se tuky oddělí od podmáslí, stačí jen máslo scedit, přesunout do mělké misky a vymačkat z něj zbylé podmáslí, aby vám déle vydrželo. Poté už stačí máslo jen vytvarovat nebo ho nechat tak, jak je, a přesunout ho do lednice.

Do vašeho másla můžete na samém konci vidličkou či rukou zapracovat i různé bylinky a sůl a vyrobit si tak chutné bylinkové máslo.

Zdroj: Coco and Ash

KAM DÁL: Snadné hubnutí: Dvojnásobná matka prozradila, jak lehce shodila 7 kilo.

Klíčová slova: