Zbavte se bolesti hlavy přírodní cestou. Jde to i bez prášků

S bolestí hlavy vám pomohou mimo jiné i esenciální oleje nebo doplňky stravy s obsahem hořčíku
  |   zajímavost

S bolestí hlavy se potýká celá řada z nás, někteří pouze občas, jiní pravidelně. Někdy nás dokonce i dokáže zcela vyřadit z běžného života. Dobrou zprávou je, že se při snaze o úlevu od tohoto typu bolesti nemusíte spoléhat pouze na prášky proti bolesti, jde to totiž i přírodní cestou.

Nejúčinnějším způsobem, jak se zbavit bolesti hlavy, je odstranění její příčiny.

Existují různé typy bolestí hlavy, které se projevují v různé intenzitě, rizikové faktory jejich vzniku ale mají společné, jak na svém webu uvádí Healthline. Patří mezi ně:

  • nedostatek spánku
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • náhlé přerušení pravidelného pití kávy
  • dehydratace
  • nedostatek živin
  • konzumace nedostatečného množství potravy

Ideální tak je se těmto rizikovým faktorům pokud možno vyhnout.

Ne vždy jde při vzniku bolesti hlavy pouze o některé z výše uvedených příčin. Pokud jste náhle začali trpět silnými bolestmi hlavy, raději se o nich poraďte se svým praktickým lékařem. Může jít totiž i o jeden ze symptomů vážných onemocnění či zdravotních stavů, mezi které patří mimo jiné i nádory nebo krevní sraženiny, jak dokazují studie.

S bolestí hlavy pomůže i hořčík

Hořčík je minerál, který je pro správné fungování našeho organismu nezbytný. Je totiž důležitou součástí celé řady tělesných funkcí, mezi které patří mimo jiné i regulace hladiny cukru v našem krevním oběhu, jak dokazují studie.

Výzkumy poukazují na to, že hořčík může být velmi účinný při snaze o zmírnění či zbavení se bolestí hlavy a migrén. Rozhodně ale při užívání doplňků stravy s obsahem hořčíku nepřekračujte jeho doporučené množství, v opačném případě může mít totiž projímavé účinky.

Esenciální oleje

V boji proti bolesti hlavy jsou velmi účinné mimo jiné také esenciální oleje. Výzkumy poukazují na to, že esenciální oleje z eukalyptu, máty a levandule nám mohou s okamžitou úlevou pomoci od bolesti hlavy.

V momentě, kdy budete trpět bolestí hlavy, si stačí rozetřít kapku esenciálního oleje dle vašeho výběru na zápěstí a na spánky. Předtím, než esenciální oleje použijete na kůži, je nutné je rozředit s nějakým typem nosného oleje, v opačném případě by mohlo dojít k podráždění vaší pokožky. Jako nosný olej můžete použít mimo jiné i kokosový nebo jojobový olej.

Studený obklad

Rychlou úlevu od nepříjemné bolesti hlavy nám může poskytnout mimo jiné také studený obklad, jak dokazují studie.

Stačí jen namočit menší ručník ve studené vodě, vyždímat ho a přiložit si ho na oblast krku či hlavy. Poslouží vám ale i mražená zelenina zabalená v ručníku či utěrce.

Studený obklad okamžitě snižuje zánět v místě, kde je přiložen, a zároveň také zužuje cévy. Obklad stačí přiložit k oblasti hlavy či krku po dobu 15 minut, jak na svém webu uvádí WebMD.

Zdroj: HealthlineWebMD

KAM DÁL: Nezapomínejte na pravidelné čištění myčky na nádobí. Zvládnete to s octem a jedlou sodou.

Klíčová slova: