Nezdravý chrup: Jídla, která vám pomalu rozkládají zuby

Negativní vliv na zdraví vašeho chrupu mohou mít i zavařeniny obsahující ocet
  |   zajímavost

Některá jídla mohou přispět k problémům s chrupem, nebo dokonce i k úplné ztrátě zubu. Mezi tato jídla ale nepatří pouze sladkosti, na seznamu potravin, které mohou našemu chrupu značně uškodit, najdeme i "zdravé" potraviny.

Všichni jsme si vědomi toho, že péče o náš chrup je nesmírně důležitá. Nedostatečná ústní hygiena totiž vede k často velmi bolestivým problémům se zuby a dokonce může vést i k jejich úplné ztrátě.

Národní zdravotní služba doporučuje pravidelné čištění zubů po dobu několika minut každý den ráno a večer bez výjimky. Ideálně se zubní pastou obsahující fluorid.

Zároveň je velmi důležité se správně starat i o mezizubní prostory. Ideální je čistit prostory mezi zuby, kde mohou i po čištění zubním kartáčkem zůstat kusy potravy, mezizubními kartáčky. Účinně tak můžete předcházet vzniku paradontózy a ztráty zubů.

Mezizubní kartáčky jsou dostupné hned v několika velikostech. To, jakou velikost mezizubního kartáčku byste si měli zakoupit, se odvíjí od toho, jak velké máte mezery mezi zuby. Správnou velikost tohoto kartáčku vám může doporučit váš zubař nebo dentální hygienik.

Potraviny, které ničí zuby

Dokonce i pokud se o zuby pečlivě a pravidelně staráme, se může stát, že nám na některém zubu vznikne kaz nebo nějaký jiný nepříjemný problém. Důvodem může být mimo jiné i složení vašeho jídelníčku.

Web Dental Choice, který se zabývá správnou péčí o chrup, uvádí, že některé potraviny mohou podporovat rozklad zubů mnohonásobně více než jiné. Mezi tyto potraviny, které je z hlediska péče o chrup ideální omezit, patří:

  • sladkosti s vysokým obsahem cukru
  • sodovky
  • zavařeniny, které obsahují ocet
  • víno
  • citrusy
  • krekry
  • sportovní nápoje s vysokým obsahem karbohydrátů

Zdroj: Dental ChoiceNational Health Service

KAM DÁL: Běžný nápoj může způsobovat vznik rakoviny, potvrdili vědci.

Klíčová slova: