Zjistěte, proč vám padají vlasy – a jak plešatění vyřešit

Plešatění dříve či později postihne téměř všechny muže
Zobrazit fotogalerii (2)
  |  Komerční sdělení

S nepříjemným padáním vlasů se s přibývajícím věkem potká do určité míry téměř každý muž. Jen málokoho nechá plešatění chladným – s bujnou kšticí se pojí pocit mládí i krásy a někteří pánové proto její ztrátu těžce nesou. Proč ale vlasy padají? A jakými metodami s vypadáváním bojovat?

Proč plešatím?

Plešatění dle posledních studií postihuje až 96 % mužů. U drtivé většiny z nich jsou příčinou geny. Dědičné plešatění (odborně androgenní alopecie) je následkem zvýšené koncentrace testosteronu v těle. Přímo tento hormon ale za řídnutím vlasů nestojí. 

Skutečným viníkem je látka s jazykolomným názvem dihydrotestosteron (DHT), který z testosteronu vzniká působením enzymu 5-alfareduktasy. DHT negativně ovlivňuje přísun živin k tzv. vlasovým folikulům. Následkem toho se folikul zmenšuje a vlas, který z něj vyrůstá, se zkracuje a ztenčuje. Nakonec dosahuje tak miniaturních rozměrů, že už nad pokožku ani nevyroste.

A pozor – na působení DHT jsou náchylné především vlasy v oblasti koutů a na vršku hlavy. Vlasový porost v týlu a temeni naopak (z neznámých důvodů) vlivu DHT odolává. Toho se využívá při navrácení vlasů pomocí transplantace; tato metoda je oproti jiným relativně nákladná (viz cena transplantace vlasů), jde ale o jediný zákrok, který dokáže následky plešatění zvrátit.

Jakými dalšími prostředky můžete proti vypadání vlasů bojovat?

Minoxidil

Cena: vyšší stovky až nižší tisíce Kč

Efekt: zpomalení padání vlasů; následky plešatění nezvrátí

Oblíbeným preparátem proti padání vlasů je minoxidil. Tato sloučenina dokáže plešatění zabránit, vypadlé vlasy – stejně jako následující metody kromě transplantace – navrátit ale neumí.

Minoxidil se aplikuje k vlasovým kořínkům, u kterých roztahuje cévy. Tím zvyšuje průtok krve a zásobení vlasových folikulů kyslíkem a živinami. Dle klinických studií dokáže plešatění zastavit (či alespoň zpomalit) u 62 % mužů.

Preparát je dostupný bez lékařského předpisu – ve formě pěny a roztoku – v lékárně či drogerii. Minoxidil podporuje růst ochlupení po celém těle, dávejte si proto dobrý pozor na jeho nechtěnou aplikaci např. na obličej.

Finasterid

Cena: doplatek do 200 Kč

Efekt: zpomalení padání vlasů; následky plešatění nezvrátí

Finasterid patří mezi léky na předpis. Po užití proniká do krevního řečiště a odtud se dostává k vlasovým folikulům, kde blokuje aktivitu 5-alfareduktasy. V konečném důsledku snižuje koncentrace DHT a zpomaluje či úplně zastavuje padání vlasů.

Tento preparát si řada mužů pochvaluje, pojí se s ním ale vážné vedlejší účinky. U některých jedinců vede finasterid ke snížení potence a libida. Jeho efekt (stejně jako u minixodilu) navíc není trvalý; přestane-li jej užívat, vlasy vypadnou do té míry, jako byste finasterid vůbec nebrali.

Doplňky stravy

Cena: v řádu stovek až tisíců Kč

Efekt: zpomalení padání vlasů; následky plešatění nezvrátí

Mezi muži s androgenní alopecií se těší oblibě také nejrůznější doplňky stravy. Určitý pozitivní vliv na růst vlasů vykazuje dle vědeckých studií především vitamín D. V kurzu jsou také přírodní blokátory DHT, kam mj. patří:

  • rozmarýnový olej,
  • kofein,
  • olej z dýňových semínek,
  • výtažek z plodů serenoy plazivé.

Populární jsou i domácí masky na růst vlasů.

Transplantace vlasů

Cena: vyšší desítky tisíc Kč

Efekt: obnova vlasů v místech s pleší

Tento zákrok vrací mužům nejen vlasy, ale i sebevědomí. Jak jsme psali výše, spočívá její princip v přenosu vlasů z týlu a temene (odběrová zóna) a jejich implantaci do míst, kde vlasy vypadly.

Efekt operace je trvalý; trvá 12 až 18 měsíců, než transplantované vlasy plně dorostou. Oblíbenou destinací pro transplantaci vlasů je Istanbul, kde se nacházejí přední kliniky, které se na tento zákrok specializují. V porovnání s českými pracovišti je operace na špičkovém pracovišti několikrát levnější a lékaři a technici mají nepoměrně více zkušeností než čeští zdravotníci.