Zemandrtálci, zemantropové a zemancipace. Znáte nová slova?

Volič Zemana, který nemá slušné argumenty? Jednoznačně zemandrtálec!
 

Voliči Miloše Zemana se nejspíše dají kategorizovat do mnoha skupin. Jedna z těchto skupin, většinou ta nejhlasitější, si získala nálepku zemandrtálci. Setkáme se i s pojmem zemantrop. Jak tyto jedince poznáte a jak vznikla tato nová slova?

Na sociálních sítích jde o čím dále častěji používaný termín. Kdo jsou zemandrtálci a zemantropové? Víme, jak je identifikovat bez možnosti omylu!

Jak poznat zemandrtálce? 

  • Je velmi hlasitý a věří, že hlasitost je důležitější než argumenty. 
  • Je vždy dobře slyšet, protože jeho agresi v diskuzi se vzdorovat nedá.
  • Jeho strategií jsou komunikační fauly. 
  • Jeho argumenty jsou vulgarity. 
  • Jeho odpovědí se nedočkáte, dříve přijdou osobní útoky. 
  • Před spaním si čte Parlamentní listy. 
  • Mezi jeho oblíbenou pravdu patří ta alternativní.
  • Plete si názory s fakty. 
  • Píše president.

Čeština 2.0 identifikuje zemandtálce jednoduše jako agresivní voliče Miloše Zemana. Lidová tvořivost nezná hranic, a proto se můžeme dočíst i o zemantropech. Zatímco slovo zemandrtálec vzniklo jako spojení slov Zeman a neandrtálec, se zemantropem je to složitější. Možné je, že jde o spojení slov Zeman a antropos (řecky člověk) anebo Zeman a tropus (neboli podobný), což by mohlo referovat o jisté podobnosti dané osoby se Zemanem. 

Podle slovníku češtiny 2.0 je slovo využívané především pro osoby až přízemní, hruhé a nezdvořilé ve svém chování, povrchní v názorech a nízké ve svých pudech. (Což je ostatně význam, který se dá připsat i zemandrtálcům.) Nejtvrdší jádro voličů Miloše Zemana pak tvoří takzvaní zemanisté. Mělo by jít o fanatické obdivovatele prezidenta a nejčastěji organizované v partaji SPOZ.

Pokud se někdy setkáte se slovem zemancipace, věřte, že jde o opak slova emancipace. Zemancipace zmanená ztrátu svobody, nezávislosti a rovných práv. Hodit Zemana pak znamená zakopnout. (Jde o slovní spojení použitelné při jakémkoliv držkopádu. Zejména, pokud v něm hraje roli i alkohol). 

Hlavní roli hraje alkohol (nebo spíše kocovina) i při klasické zemanovské viróze. Zemanokracie je zase pojem pro snahy, touhy a potřeby Miloše Zemana měnit politický systém z parlamentní demokracie na prezidentskou republiku.