Úvaly se radují, v Říčanech to nevyšlo, k referendu lidé nepřišli

Takhle pěkně se budou Říčany rozrůstat
 

V každé obci nebo městě je to boj. K místním referendům se místním obvykle nechce. Přitom mají možnost rozhodnout o tom, zda zrovna u nich bude lepší místo k životu!

Výsledky říčanského referenda jsou následující. Pro omezení výstavby hlasovalo 88 procent, tedy 3 194 lidí! Referendum je ale neplatné. Chybělo pouhých 173 hlasů. Celková účast byla 33,6 %, k volbám přišlo 3 761 voličů. "Je nás hodně, ale je to vlastně málo. Myslím, že i tak máme silný mandát pro regulaci výstavby," říká starosta města Vladimír Kořen (Klidné město). "Jen mi přijde velmi nespravedlivé, že strany jako ODS a ANO zničily demokratickou snahu několika tisíců říčanských obyvatel a ukázaly, na čí stranu se postavily,” dodává Kořen.

Ano, v  Říčanech to nevyšlo. Místní měli možnost něco ovlivnit a přišli k referendu v minimálním počtu. Stačilo 1,4 %, aby výsledky byly platné. Nyní hrozí, že výstavba omezena nebude. A potom budou samozřejmě u vesla křiklouni, kteří se neobtěžovali hodit lístek do urny.

Naopak v Úvalech to vyšlo. A tak zdejší koupaliště dostane nový kabát! K prvnímu úvalskému referendu přišlo 50,24 % lidí, z nichž 75 % odpovědělo ANO na otázku: "Jste pro, aby bylo obnoveno úvalské koupaliště, i když o náklady s tím spojené budou kráceny finanční prostředky určené na rekonstrukci infrastruktury a ostatního majetku?“

Vzhledem k procentu účasti voličů a procentu odpovědí ANO je referendum pro představitele města závazné.

V nejbližší době se tak zde začne pracovat na obnově úvalského koupaliště. “Nyní, kdy je po referendu, je čas odhodit emoce a začít konstruktivně spolupracovat na co nejlepším řešení rekonstrukce koupaliště pro město a jeho občany,” vzkazují radní.

Sečteno, podtrženo: Říčany dost pravděpodobně nezastaví neblahé rozrůstání města, proti kterému bojují zdejší zastupitelé. Pár lidí si sice “namastí kapsu”, ale za jakou cenu? V Úvalech si oddechli, protože nebudou muset zavírat koupaliště. Navíc mohou být hrdi na své obyvatele, kterým není lhostejné jejich okolí, ani volby.