Stávka před berounskou radnicí se nekoná

Stadion v Berouně je stavěn pro vyšší soutěže
 

Provoz na zimním stadionu v Berouně se tento čtvrtek podařilo obnovit. Město se snaží nešťastnou spolupráci s provozovatelem ukončit několik let, dává mu termín do konce března.

Situace na Zimním stadionu Beroun, jehož správa již dlouho vykazuje nedostatky, se vyhrotila minulý týden ve středu. Pracovníci ČEZu odpojili elektrické vedení z důvodu milionového dluhu provozovatele, společnosti Dynatel. Podle neoficiálních zpráv dluží firma i na mzdách svým zaměstnancům. Ta to považuje za pomluvy. Jak se jim podařilo uhradit milionový dluh ČEZu, je otázkou. Každopádně elektřina na stadionu již od čtvrtka funguje. Na sousední hotel, který firma vlastní, je uvalená exekuce.

Stávka se nekoná

Sportovní kluby spatřovaly problém nejen v počínání provozovatele, který nezaplatil elektřinu, ale i ve špatném řízení situace majitelem objektu, jímž je město Beroun.

Kluby vytýkaly radnici také nedostatečnou komunikaci a schopnost postavit se k problému čelem. Na toto a příští pondělí tak svolávali demonstraci všech hokejistů, kteří v Berouně trénují, i jejich rodinných příslušníků. Vedení města jim přislíbilo 22. 3. setkání nad problematikou zimního stadionu. Organizátoři, Berounská Medvíďata, akci před radnicí odvolali. Zatím je tedy na bojišti klid. Nastal čas vyjednávání. A sportovci jsou spokojeni, že opět mohou na led.

Město rozseklo spolupráci s Dynatelem

Rada města minulý týden rozhodla, že je pro město neudržitelné nadále přenechat provozování zimního stadionu společnosti Dynatel a žádá o jeho vrácení do konce měsíce března. Toto rozhodnutí však padlo den před znovuotevřením stadionu. „Provozovatel závažným způsobem porušuje smluvní povinnosti a město je tím stavěno před nepřiměřená právní, finanční, věcná a společenská rizika,“ říká o smluvním partnerovi starosta Ivan Kůs. Příští vývoj budeme sledovat, i když radnice média informují s velkým zpožděním.

Radnice se snaží o ukončení spolupráce s Dynatelem několik let. Na obrázku kontroverzní umělé kluziště, které město koupilo a každý rok ho staví na náměstí.

Provozovat stadion by nadále měla Sportovní společnost Beroun, zřízená městem.

Dotace na provoz

Dynatel, ač je mu to již pravděpodobně málo platné, se stále ohrazuje i vůči dvou a půl milionové dotaci na provoz. „Nejedná se o podporu města Beroun firmě Dynatel, spol. s r.o., ale o podporu města berounskému hokeji a bruslení. Kluby a občanská sdružení vybrané městem mohou díky této částce platit za pronájem ledové plochy jen 400 Kč za hodinu místo ceny nákladové,“ píše provozovatel a vypočítává náklady na údržbu ledu na 2066,66 Kč za hodinu: „Nerealizujeme na těchto hodinách žádný zisk,“ píše dál Němec a započítává  2,5 milionovou dotaci do následujících toků: “Beroun tedy doplácí na hodinu pronájmu ledové plochy 1666,66 Kč. Smlouva nás zavazuje poskytnout 1500 hodin za tuto cenu.“

Je tedy Dynatel ve ztrátě kvůli malé, znovu podotýkáme 2,5 milionové, dotaci? Nebo proto, že nemůže dopolední hodiny (v podstatě neprodejné), kdy řada provozovatelem sportovních klubů trénuje, prodat více jak za 2066 korun za hodinu?

Klíčová slova: