Středočeská zdravotnická strategie znovu pod palbou kritiky

MUDr. Petr Tiso, MBA, pracuje jako náměstek ředitele podolské porodnice
 

Zastupiteli odmítnutou Strategii rozvoje zdravotnictví napadl zdravotnický manažer a lídr středočeské TOP 09 Petr Tiso. Radní pro zdravotnicví Jiřina Fialová výhrady odmítá. 

Obdobně jako již Starostové a nezávislí přichází s kritikou i TOP 09. „Krajští představitelé zjistili, že pro získání dotací z Evropských fondů potřebují mít zpracovanou Strategii rozvoje zdravotnictví ve Středočeském kraji v letech 2014 až 2020. Proto narychlo zadali vypracování tohoto dokumentu externí firmě a za 180 stránek obecného textu zaplatili 1,8 mil. Kč," uvedl místopředseda středočeské TOP 09 Marián Klásek. O odmítnutí kritizovaného materiálu jsme informovali v článku 10 tisíc korun za stránku - krajská koncepce zdravotnictví neprošla.

Jde jen o předvolební rozruch?

Dotázali jsme se kompetentní osoby, která materiál zastupitelstvu předkládala. "Připomínky na jednání zastupitelstva se týkaly ceny za zpracovanou Strategii a požadovaly podrobněji zpracovat záměry rozvoje našich nemocnic. V podstatě bych ale řekla, že šlo hlavně o to, směřovat kritiku na zdravotnictví, což už je takový zvyk našich opozičních zastupitelů. Protože nemají co kritizovat ohledně péče a rozvoje nemocnic, tak si vzali na mušku Strategii. Prostě se nám blíží volby, a tak přituhuje," odbývá výtky středočeská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM). 

Strategie je nepoužitelná

TOP 09 však kritizuje dokument i na odborné úrovni. Její lídr krajských voleb je totiž lékař a obchodní náměstek porodnice v Podolí. „Každá strategie musí obsahovat vizi, definici konkrétních cílů s měřitelnými parametry a dvě podstatné, na sebe navazující a logicky provázané části - analytickou a zejména návrhovou. Materiál, který předložilo vedení kraje, má především analytickou část, a to ještě nevalné kvality. Obsahuje neúplný popis současného stavu a stručný souhrn všeobecně známého legislativního prostředí v českém zdravotnictví. Návrhovou část považuji za zcela nedostatečnou. Pro promyšlený rozvoj a skutečné rozvržení kroků je nepoužitelná,“ říká k materiálu zdravotnický manažer Petr Tiso.

Kdo je autorem?

Není vůbec lehké zjistit konkrétní osoby, které se na vypracování studie za necelé dva miliony korun podílely. V materiálu (viz příloha tohoto článku) je uvedena zpracovatelská firma Ivy Street s.r.o. Ta má internetové stránky v norštině a angličtině a není možné na ní zjistit žádný telefonický kontakt. Na dotaz zaslaný e-mailem jsme dosud odpověď nedostali.