Hejtmanka Jermanová: S Babišem jsme si vyměnili názory, žádná velká senzace

 

Pár hodin po krajských volbách to ve Středočeském kraji vypadalo na klidnou domluvu tří stran. Koalice však nakonec vznikala v porodních bolestech a objeví se v ní hned čtyři subjekty. I když s TOP 09 je to kvůli trojici přeběhlíků, kterých se strana zřekla, značně na pováženou. V každém případě se hejtmankou stane lídryně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která se vzdá postu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Její hnutí bude v koalici spolu se STAN, ODS a zmíněnou trojicí z "Topky". 

Jste ráda, že už máte za sebou maraton povolebních vyjednávání o koalici?
Ta jednání byla rozhodně náročná, ale jsou nedílnou součástí mé práce, takže jakkoliv jeden maraton třeba skončil, další de facto ihned začíná. Práce v politice je zkrátka principiálně o jednání a o vyjednávání a svým způsobem si „nelze vybrat“.

Když se odsouhlasilo, že budete hejtmankou, cítila jste zadostiučinění?
Zadostiučinění není ten správný výraz. Pokud bych měla použít jedno slovo, pak je pro mě hejtmanský post novou výzvou. Se vším všudy.

Mluvilo se o tom, že jste si "vjeli do vlasů" s Andrejem Babišem, už je vše urovnáno?
S panem Babišem jsme si na bezprostřední povolební situaci a varianty jejího dalšího vývoje jednoduše a pragmaticky vyměnili názory, já o žádném „vjetí si do vlasů“ nevím. Politika je „živý organismus“ a paralelně s jednáním či vyjednáváním, jak zmiňuji u první otázky, jde také diskuse dvou či více osob nebo jiných subjektů…

Přesto, bylo to i o osobní odvaze? Přeci jen ministru financí se nepostaví jen tak někdo, vy jste to zvládla a navíc si prosadila svou...
Opravdu v tom nehledejte žádnou senzaci. Do krajských voleb jsem šla jako lídryně kandidátky hnutí ANO. Volby jsme vyhráli, jednání o koalici dopadla tak, jak jsme potřebovali, stanu se hejtmankou. Takhle jednoduché to je.

Jak vnímáte slova z TOP 09 o tom, že jste během vyjednávání porušila exkluzivitu, kterou jste si měli dát? Myslím tím ANO, TOP 09 a STAN. Vy jste však začala debatu také s ODS?
Situaci okolo TOP 09 vnímám čistě jako interní problém této strany a nepřísluší mi nijak tuto situaci komentovat.

Je vám líto, že část TOP 09 bude v opozici, nebo je to vzhledem k rozložení sil jedno?
Jak jsem již uvedla, situace okolo Topky či v ní je její interní záležitostí. Já jsem ráda, že se povedlo koalici postavit tak, jak je – všem, kteří se na jejím zrodu podíleli, patří můj veliký dík.

Nebojíte se, že tři zřejmě již brzy bývalí členové TOP 09, kteří s vámi budou ve vládě, mohou zase brzy změnit strany? Přeci jen, kdo přeběhne jednou, může to udělat znovu...
Takhle o tom nepřemýšlím, není to má starost. Ještě jednou říkám, že jsem ráda, jak se povedlo koalici sestavit.

Jaké budou vaše první kroky coby hejtmanky Středočeského kraje?
"Krokem nula“, který by zároveň měl provázet budoucí krajskou vládu po celé její funkční období, je pro mě nastolení jakéhosi režimu zdravého selského rozumu, který tady, podle mého názoru, dlouhodobě citelně chybí. Všechny další kroky vycházejí z priorit našeho volebního programu, přičemž programové prohlášení nové koalice v těchto dnech intenzivně připravujeme.
 

Jaroslava Pokorná Jermanová
-  od 10/2013 poslankyně, od 11/2013 místopředsedkyně Poslanecké sněmovny
- v letech 2004 - 2008 a opět od roku 2016 zastupitelka Středočeského kraje
- bývalá starostka a zastupitelka obce Krhanice
- od 2/2015 místopředsedkyně hnutí ANO
- syn z prvního manželství
- 18. června 2016 se na zámku Konopiště podruhé vdala za svého o patnáct let mladšího snoubence Jakuba Pokorného

Už máte jasno v tom, jakými lidmi se obklopíte?
O personálním obsazení už samozřejmě nějakou představu mám, ale v tuto chvíli ještě nemohu být konkrétní.

Čekáte bezproblémovou koaliční spolupráci po celé volební období?
Každý máme možná o „bezproblémovosti“ jinou představu. Nicméně pokud se ptáte na to, zda si myslím, že se nám podaří plnit to, k čemu jsme se zavázali v předvolebních programech, z čehož potažmo vyplyne zmiňované programové prohlášení (ve kterém, mimochodem, vidím významné průniky z jednotlivých volebních programů zainteresovaných politických subjektů), pak odpovídám, že rozhodně ano. Proto do této nové výzvy koneckonců jdu.

Žádné spory tedy nečekáte?
Rozdílné názory a průběžná diskuse nad různými argumenty různých stran jsou přirozenou součástí toho všeho. Nemusíme spolu souhlasit, ale musíme se umět dohodnout.

Jaké jsou další ambice Jaroslavy Pokorné Jermanové, zůstane „jen“ u postu hejtmanky?
Odpovím asi poněkud lakonicky, nicméně – „nikdy neříkám nikdy“.