Kladenská nemocnice je zavalena dluhy. Jak jsou na tom další zařízení kraje?

 

Středočeský kraj má plnou hlavu starostí. Téměř v přímém přenosu jsme svědky toho, jak jedna nemocnice za druhou volá zoufalé SOS. V Benešově nahradili ředitele a spousta lidí to přijala s nevolí, Mladá Boleslav hlasí ztrátu 75 milionů. Ještě horší situaci mají v Kladně. Jestli to takhle půjde dál, kdo ví, kdo nás bude za chvíli léčit. 

České zdravotnictví obecně není v příliš dobré kondici. Středočeský kraj si dal zlepšení situace mezi jednu z hlavních priorit. Bude to ale pořádně těžké, momentálně neví, kam dřív skočit. Na seznamu "ohrožených" je i kladenská nemocnice. Prvním krokem bylo odvolání dosavadního ředitele zařízení Vladimíra Lemona, kterého nahradil Petr Polouček. 

Lemon, kterého do funkce dosadilo minulé vedení kraje v čele s hejtmanem Milošem Peterou, odevzdal nemocnici ve ztrátě přes 230 milionů korun. Přesto odmítá pochybení a tvrdí, že za finančním propadem je nespravedlivý systém proplácení výkonů pojišťovnami. Vyplácené částky se totiž u různých nemocnic liší v řádu tisíců. S tím se ztotožňuje i nový šéf nemocnice a chce s pojišťovnami zahájit jednání a zlepšit tak podmínky pro úhradu zdravotnických výkonů. 

Není to jen dobře promyšlený tah?

Pak je tedy otázkou, proč bylo potřeba ředitele vůbec měnit, když je zřejmé, že problém je jinde než v osobě pana Lemona. Nemocnice je ve vlastnictví kraje, je tedy možné, že se nové vedení chce prostě jen zbavit vazeb na své předchůdce? "Ve všech nemocnicích se vyměnila představenstva a dozorčí rady, management nemocnic se mění v kladenské, mladoboleslavské a benešovské nemocnici, kde jsou noví ředitelé," tvrdil krajský mluvčí Pavel Lochař. 

Středočeský kraj vůbec zavádí odlišné praktiky. Mění se dosavadní způsob metodického vedení nemocnic ze strany kraje. Nastavují se nová pravidla komunikace, jako jsou pravidelné schůzky a sdílení informací, forma a obsah žádostí a odůvodnění o provozní a investiční dotace kraje, sledování efektivity hospodaření nebo třeba nutnost vykazování. 

Ve všech krajských nemocnicích se připravují nově nebo rozšiřují e-aukce na zdravotnický materiál a léčivé přípravky, také na nákup potravin, drogistického zboží, kancelářských potřeb atd.

Nezbývá, než to podtrhnout a kvitovat, pokud to k něčemu povede. Ale stále je tu jistá pachuť v ústech z toho, že se tak děje po nástupu k moci. Když se podíváme na zmíněné Kladno, které je momentálně ve stavu krizového řízení, signály se mohou vysvětlit různě.

ODS, jejiž členem je radní pro zdravotnictví Martin Kupka, tam totiž obsadila jak dozorčí, tak i správní radu. Byl vyměněn ředitel i náměstek. Náhoda? Snad ano. Rada kraje v každém případě už schválila návrh na zvýšení základního jmění o 95 milionů korun, což ještě musí v úterý potvrdit i zastupitelé. 

Jistě, dá se to poměrně jednoduše obhájit tvrzením, že v případě obřích dluhů je nutno vyměnit komplet všechno, co má dvě ruce a dvě nohy. Ovšem jen za předpokladu, že "nováčci" nebudou pokračovat v postupném pohřbívání nemocnice. O tom, že je v Kladně situace opravdu vážná, svědčí i fakt, že například na onkologickém oddělení chybí několik doktorů, dvě ze čtyř ambulancí nefungují nebo je možno využít jen polovinu z kapacity dvaceti lůžek.

Uvědomuje si to i primátor Kladna Milan Volf. "V zájmu města i celého regionu je, aby nemocnice fungovala bez problémů. S bývalým ředitelem kladenské nemocnice Vláďou Lemonem jsme měli vždy výborné vztahy a po setkání s novým ředitelem nemocnice Petrem Poloučkem věřím, že spolupráce bude nadále bezchybně fungovat. Přislíbili jsme například podporu v ubytování lékařů, které nemocnice nutně potřebuje. Řešit chceme i otázku okolo záchytné stanice." Může to ale vůbec ještě dopadnou dobře? Všichni věří, že ano. Zda oprávněně, to ukáže až čas.

Hospodaření krajských nemocnic v roce 2016

1.      Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov
Odhadován kladný hospodářský výsledek – plus zhruba 1 000 000 Kč 

2.      Oblastní nemocnice Kladno 
Odhadován záporný hospodářský výsledek – ztráta zhruba 100 000 000 Kč 

3.      Oblastní nemocnice Kolín 
Odhadován kladný hospodářský výsledek – plus zhruba 9 000 000 Kč 

4.      Oblastní nemocnice Mladá Boleslav
Odhadován záporný hospodářský výsledek – ztráta mínus zhruba 75 000 000 Kč 

5.      Oblastní nemocnice Příbram 
 Odhadován kladný hospodářský výsledek – plus zhruba 2 500 000 Kč