Jaká je Ostrava? Dáte pivo s Radegastem, nebo se podíváte do dolu!

Cesta do pekla je rovná, ale do ráje? Tahle vede na Radhošť
Zobrazit fotogalerii (18)
 

„Ostravo, Ostravo, město mezi městy hořké, moje štěstí, Ostravo, Ostravo, černá hvězdo nad hlavou...“ Kdo by neznal písničku Jarka Nohavici. Jak vypadá Ostrava dnes? Co je tady k vidění?

Když jsem známým říkala, že odjíždím na dovolenou do Ostravy, nechtěli mi to věřit. „Co budeš dělat v Ostravě? Jedeš z města do města? A proč vůbec Ostrava?“ Přesně takové a podobné otázky padaly a ve mně se začaly naplňovat ty nejhorší představy černé Ostravy.

Těžební věž, dolní Vítkovice

A jaké byly moje obavy? Představovala jsem si, že Ostrava bude hodně špinavé industry město, které ještě nesmylo všechen uhelný prach a nečistoty vyprodukované těžkým průmyslem. Ovšem byla jsme mile překvapená. Město je úplně normální a čisté. Většina zdejšího průmyslu utichla. V Dolních Vítkovicích se můžete vydat na prohlídku s průvodcem. Co se mi nelíbilo, je Boltova věž. Jedná se o nejvyšší vyhlídku Ostravy, dle mého názoru by měla nést jméno některé z významných ostravských osobností.

Víte, že... Ostravská zoo nabízí safari? Provezou vás za 30 korun.

Zaujala mne také zdejší radnice, a to nejen vzhledem, ale i vyhlídkou, kterou nabízí. Celé město a Beskydy tu máte jako na dlani. Přímo pod radniční věží je na kruhovém objezdu vysázen městský znak z květin.

Nejvíce mne bavily původní domy vystavěné z červených cihel. Vždycky mne zamrzelo, když jsem se dozvěděla, že některý z domů dostal novou - moderní fasádu. Myslím, že to ubírá na celkovém dojmu. Z neobyčejných věcí se tímto stává průměr.

Kam ještě na výlet, než skončí prázdniny? PŘEHLED deseti nejlepších míst v kraji! Které nesmíte vynechat?
Víte, že... Při největším důlním neštěstí způsobeném únikem metanu zemřelo 235 lidí?

A co bylo ještě trochu lepší než červené domečky? Miluju industry a hornictví. Takže kromě areálu Vítkovic oceňuji Důl Michal. Tady nabízí nevšední zážitek. Prohlídku, která vám nastíní jeden den horníka. Začnete v místnosti, ve které horníci dostali svoji identifikační známku, a pokračujete přes šatnu k místu, kde si nabírali nápoje s sebou na šachtu. Následuje cesta pro svačinu, do lampárny a hurá sfárat. Tento důl je zavřený od roku 1995, provede vás zde muž, který v něm strávil 20 let.

Zoo Ostrava nabízí safari

Nejsilněji na mne v dole zapůsobila ošetřovna. Denně se zde staly 2-3 úrazy! Ročně zemřeli 3-4 lidé. Ošetřovna byla i dnes cítit všemi možnými farmatiky a dezinfekcí. Na zdi potom visel seznam míst, kde se stala největší důlní neštěstí způsobená především výbuchem metanu. Pokud tedy váháte, zda Ostravu navštívit nebo ne, určitě se sem vydejte. Jen Stodolní nedoporučuji. Nelíbila se mi ve dne, natož v noci.

Další benefity: můžete se vydat na trhy do Polska, pokud nenakoupíte, zůstane ve vás zajímavý zážitek. Určitě nevynechejte zdejší zoo! Nedaleko jsou i známé bunkry - řopíky, v jednom velkém najdete muzeum. Velmi příjemná je i blízkost Beskyd. My jsme zdolali Radhošť, už jste si také dali pivo s Radegastem?