Hradby zříceniny hradu Valdek konečně prokoukly. Můžou za to hráči geocachingu

Hráči geocachingu se spustili do údržby zříceniny. Hradby jsou konečně pořádně vidět
Zobrazit fotogalerii (23)
 

Unikátní historickou památku, zříceninu hradu Valdek v CHKO Brdy, pomáhají udržovat i dobrovolníci. Hráči geocachingu se dali dohromady a ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky a Správou CHKO Brdy se pustili do údržby vnitřních prostor zříceniny, která zarůstá náletovými dřevinami, keři, ale i kopřivami. Zřícenina gotického hradu je ale veřejnosti stále nepřístupná.

Na akci, která se v rámci záchrany hradu konala, přijelo zhruba pětatřicet lidí z širšího okolí Brd - Příbramska, Berounska, Rokycanska, ale i z Plzeňska a z Prahy. K nim se připojilo několik lidí ze Správy CHKO.

Hrozí nebezpečí od zřícení kamenů

"Kromě toho, že pozůstatky hradu nejsou přes vegetaci vidět, kořeny dřevin narušují zdivo i skálu samotnou," řekl za organizátory Adam Hauner. Ten připomněl, že do samotných vnitřních prostor hradu je vstup zakázán, protože některé úseky zdí jsou skutečně v havarijním stavu a hrozí zřícení jednotlivých kamenů. V nedávné minulosti proběhlo několik etap oprav a zajištění, nejde však o ukončený proces.

Valdek je zřícenina raně gotického hradu ze 13. století s mladšími dostavbami na jihozápadním postranním vrcholku kopce Berance. V roce 1346 byl hrad obléhán, od dob třicetileté války je pustý. Dochovaly se rozsáhlé části opevnění, věž a zbytky renesančně upraveného paláce z 16. století. Pod hradem směrem k Červenému potoku se nachází kamenné moře. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR.

"Podařilo se nám vykácet a vyřezat všechny stromy - samozřejmě s výjimkou starého statného javoru, který je zralý na vyhlášení za památný - taktéž křoviny a vysekat kopřivy. Pracovníci VLS na nás naváží a provedou konečnou likvidaci vyřezaného odpadu, který jsme dávali na několik hromad," dodal Hauner.

Odměnou byl odborný výklad

Když dobrovolníci skončili, čekala je odměna v podobě prohlídky kamenného moře s odborným výkladem botaničky Hany Mayerové ze Správy CHKO.

Ta je seznámila s geologickými podmínkami Valdeku, společenstvím lišejníků a také s různými biotopy v Brdech včetně dopadových ploch na Toku a Jordánu a péči o ně. Zazněly také důvody, proč jsou požáry, a tedy i rozdělávání ohňů v Brdech tak nebezpečné.

Pomoc památce bude pokračovat

Dobrovolníci rozhodně s pomocí v Brdech nekončí a na jaře by rádi navázali prořezáním náletových dřevin v příkopech mimo hrad a pokud to bude možné z hlediska památkové péče, tak i zkusí upravit některý vnitřní prostor.

A jak se hráči geocachingu dostali k této záslužné činnosti? Již mnoho let mají ekologický program CITO (Cache In Trash Out), kdy se hráči svým úsilím snaží zlepšit životní prostřední, udržovat veřejná prostranství či pečovat o památky. Od úklidů odpadků se posunuli postupně i k dalším činnostem, ale samozřejmě odpadky v přírodě likvidují stále.

A tady přikládáme jednu reakci účastníka prořezávky na Valdeku: „Tohle byla dobrá akce a jsem rád, že jsem mohl přiložit ruku k dílu. Za pár hodin bylo vyklizeno a hradby jsou znovu vidět. Až bude další CITO na Valdeku a budu moct, tak rád přijedu.“

CITO event je setkání, na kterém se geocacheři snaží vyčistit vymezené území od odpadků a nepořádku, který v přírodě zanechali lhostejní lidé. Je to event spojený s ekologickým chováním geocacherů vůči přírodě. Myšlenka Cache In Trash Out (CITO) se objevila na podzim roku 2000 jako způsob, jakým mohou geocacheři pomoci místním parkům a přírodě.