Odkaz Karla IV.: Přijďte se podívat na korunovační klenoty

Výročí korunovace Karla IV. českým králem připomene připravovaná výstava v Kladně. Na kolik vás vyjde vstupné a do kdy máte šanci expozici vidět?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Karlův most, hrad Karlštejn, nejstarší univerzita ve střední Evropě. To vše a mnoho dalšího po sobě zanechal král Karel IV. V září letošního roku tomu bylo právě 670 let, co byl v tehdejší bazilice svatého Víta na Pražském hradě korunován českým králem. Tím se stali on a jeho první manželka Blanka z Valois panovníky českých zemí.
 

Význačné výročí tohoto výjimečného českého panovníka si připomenou nyní v Kladně. Výstavu k výročí 670 let od korunovace Karla IV. českým králem mohou od 5. prosince až do 4. března 2018 zhlédnout návštěvníci Galerie Kladenského zámku.

Galerie bude přístupná i o Vánocích

Projekt připomene nejen samotnou korunovaci našeho nejvýznamnějšího panovníka, ale především fenomén českých korunovačních klenotů ve formě mistrovské repliky nejhodnotnějšího českého pokladu, na dosah a bez mnohahodinových front.

"Koncept výstavy replik českých korunovačních klenotů dobře koresponduje se slavnostní náladou v předvánočním období. Výstava navíc doplní bohatý kulturní program Kladenských Vánoc na náměstí Starosty Pavla. Galerie bude otevřena i během vánočních svátků a věřím, že její návštěva bude pro rodiny s dětmi příjemně stráveným společným časem," pozval nejen Kladeňáky na novou výstavu primátor Milan Volf.

Karel IV. byl jedenáctý český král, vládnoucí jako Karel I. od srpna 1346 až do své smrti v listopadu 1378. Karel IV. byl římsko-německý král od července 1346 a od roku 1355 císař římský. Byl také italský (lombardský) král od roku 1355, burgundský (arelatský) král od roku 1365, moravský markrabě v letech 1333 až 1349 a lucemburský hrabě v období let 1346 až 1353. Pocházel po otci z dynastie Lucemburků. Karel IV. byl syn dědičky Přemyslovců Elišky a českého krále Jana Lucemburského.

Expozice přiblíží období středověku

"Kromě samotných mistrovských replik klenotů představí expozice i mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období středověku, jako jsou například kopie zbraní, volné repliky oděvů a obuvi nebo 3D modely," upřesnila rozsah expozice Lenka Růžková z kladenského magistrátu a připomněla, že návštěvníci se prostřednictvím výstavy seznámí se zajímavostmi a perličkami z mnohasetleté historie klenotů, opředených různými legendami.

Výstava je vedle klenotů pochopitelně zaměřena na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie, krále a císaře Karla IV. Expozici doplní tajuplný interaktivní prvek pro nejmenší návštěvníky.

Autorem replik je legenda mezi šperkaři

"Autorem replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři Jiří Urban, který realizoval šperky mimo jiné pro anglickou královnu Alžbětu II., papeže Jana Pavla II. nebo zhotovil repliku císařské koruny Svaté říše římské, nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. Práci šperkařů představí doprovodné video, které je součástí připravované výstavy," doplnila Lenka Růžková.

Dospělí zaplatí za vstupné 100 Kč, 70 korun pak studenti, ZTP a senioři. Dětská vstupenka vyjde na 30 Kč a na 250 Kč rodinné vstupné. Otevřeno bude od úterý do pátku od 9 do 17 hodin s hodinovou přestávkou od 12:00. O víkendech bude otevřeno od 13 do 17 hodin. Výstava bude přístupná i o vánočních svátcích s výjimkou Štědrého dne a 31. prosince.