Nejlepší investice? V Africe mají luxusní ovce za milion

Ovčí mánie v Senegalu dosahuji neuvěřitelných rozměrů
 

Podnikání v Africe nemusí být nutně o diamantech a ropě. Najdou se tací, kteří velkou budoucnost a nemalé finanční prostředky vkládají do obchodu s luxusními ovcemi. Rozhodně se nejedná o žert...

"Kdybych měl 100 000 dolarů (více než 2,3 miliony Kč), utratil bych je za ovce," říká obchodník s ovcemi Adid Seck. Takové nadšení není v Senegalu nic neobvyklého. Lidé tu ovce zbožňují. Nejen, že skvěle chutnají, jsou také symbolem společenského statusu.

Každý rok jich místní při náboženských svátcích tabaski obětují stovky tisíc (a následně je spořádají). Chudé rodiny se často zadlužují, byť je to pro jejich rozpočet zničující, jen aby si jednu ovci mohli koupit a neztratili tak svoje společenské postavení.

Ovce ladoum

Předmětem nejnovější posedlosti je obzvlášť luxusní plemeno zvané ladoum. Jsou to obrovské a majestátní ovce, berani mohou vážit tolik jako tři dospělí muži. Kupodivu však nemají vlnu (což v západní Africe nepředstavuje problém, stejně je tam na svetr příliš vedro). Některé z nich připomínají spíš malé koně než ovce.

Na to, aby je místní obětovali některému z bohů, jsou tato zvířata příliš cenná. Obchodníci je místo toho prodávají bohatým lidem, byznysmenům, náboženským vůdcům a členům vlády, kteří je opečovávají jako domácí mazlíčky.

Ovce ladoum jsou tak populární, že se pro ně pořádají televizní přehlídky krásy, ve kterých se soutěží o tisíce dolarů. Na zemědělském veletrhu v hlavním městě Dakaru dobře zaopatřené páry zkoumají rodokmeny ovcí, ve kterých vidí investici do budoucna. Někteří obchodníci údajně dodávají ovce samotnému prezidentovi Senegalu.

Cena tohoto plemene raketově stoupá. Adid Seck koupil svoje první tři ovce v roce 2016 dohromady za 8 500 dolarů (téměř 200 000 korun) a začal je množit. Dnes odhaduje, že by mohl prodat jednoho z obrovských beranů, kterému dal jméno Kronos, asi za 70 000 dolarů (přes 1,6 milionu korun). V zemi, kde činí HDP na obyvatele asi 1 000 dolarů (přes 23 000 korun), se mohou tyto ceny zdát jako čiré šílenství. Podle obdivovatelů ovcí za to však zvířata stojí.

Ovce a charisma

"Dělají mi radost," říká Seck. "Tohle plemeno má velké charisma," dodává. V domě jich má nyní čtyřicet a má dva zaměstnance, kteří se o ně starají. Stejně ale tráví většinu svého času tím, že o ně pečuje. Jeho ženě to prý nevadí, protože jsou zvířata tak výnosná. Jehňata Seck často prodává za 2 500 až 5 000 dolarů (asi 58 až 116 tisíc korun). Doufá, že v budoucnu postaví svým ovčím kamarádům vlastní dům.

Chování takto cenných zvířat však může být nebezpečné. "Naším největším problémem jsou zloději ovcí," říká jiný chovatel. Jednoho dne k němu do domu prý vtrhli ozbrojení muži a sebrali mu šest ovcí v hodnotě 85 000 dolarů (téměř dva miliony korun). Je však otázkou, zda budou mít tuto cenu ještě za rok. Někteří ekonomové tvrdí, že mánie kolem ovcí plemene ladoum je odsouzená ke zkáze.

Klíčová slova: