Nymburk otevřel ultramoderní dialyzační středisko: Na kolik tenhle luxus vlastně přišel?

Takhle středisko vypadá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když obyvatelům na Nymbursku selhala ledivna, museli kvůli tomu dojíždět až třicet kilometrů daleko. Podobné komplikace jsou ale nyní definitivně pryč. Ve městě se totiž otevřelo supermoderní dialyzační centrum. Podobný projekt však samozřejmě není zadarmo.

Selhání ledvin je hendikep, který je velmi zatěžující. Podobně postižení pacienti musí několikrát týdně docházet do hemodialyzačního střediska, aby jim pomocí dialyzačního přístroje byly z krve odstraňovýny odpadní látky.  

Právě pacienti z Nymburka ještě donedávna museli k podobným procedůrám dojíždět desítky kilometrů a to pro ně samozřejmě bylo velmi vyčerpávající. Tomu je ale naštěstí konec. Ve městě se otevřelo supermoderní dialyzační středisko. 

Využila se zchátralá budova v Nádražní ulici

Město dokázalo velmi dobře využít zchátralé budovy v Nádražní ulici, kterou zmodernizovala natolik, že momentálně tvoří dialyzační středisko s kapacitou rovných patnácti lůžek. Díky tomu může konkurovat těm nejmodernějším v celé zemi.

Předělání zchátralé budovy do dnešní podoby moderního střediska netrvalo příliš dlouho. "Rekonstrukce započala ani ne před půl rokem," potvrdila nám mluvčí střediska Michaela Stiblíková. "Rekonstrukce stála kolem 30 mililonů korun. Investorem a provozovatelem je společnost Fresenius Medical Care, která v České republice provozuje největší síť dialyzačních center."

Středisko by mělo sloužit nejen obyvatelům Nymburka, ale také všem postiženým z Poděbradska, Českobrodska, Miloic, Městce Králové nebo Lysé nad Labem. 

Klíčová slova: