Vánoce na hluchoslepcův způsob?

Většina z nás se na Vánoce těší, někdo se ale může cítit osamělý
 

Počet single žijících dramaticky roste. Nejsou to jen mladí dospělí, ale především jednočlenné domácnosti starších a starých osob. Vdovy, vdovci, rozvedení… Prožívají teď hodně náročné období.

„Pro osamělé bývá očekávání Vánoc mnohdy spojeno se spoustou obav, úzkostí a hledání co nejméně bolestivého způsobu, jak se s nimi vyrovnat,“ potvrzuje ze své praxe PhDr. Petr Šmolka, známý český psycholog.

(Přečtěte si: Máte depku? Poradíme vám)

 

Jak přežít Vánoce

Rady pro osamělé, jak „přežít“ vánoční svátky nebo přelom roku neplatí univerzálně, protože každý má jiné přání, trochu odlišné smutky a touhy.

Mladí osamělí to mají jednodušší; pokud je rodiče přemluví, uchýlí se k rodinnému krbu a maminky podstrkují dobroty, dárky a mají radost, že je velké dítě zase chvíli s nimi. To bude mít za chvíli rodinné péče až dost a velmi pravděpodobně zmizí na hory nebo někam s partou podobných single.

(Čtěte také: Vyzrajeme na čas? Plastiku nebo zdravý životní styl?)

 

Za hranice všedních dnů?

„Někdy stačí změna prostředí,“ radí dr. Šmolka. „Na Kanárech může být případná nostalgie mnohem snesitelnější, než ve známém prostředí.“

PhDr. Petr Šmolka

Další možností je třeba i lázeňský pobyt. V některých z našich lázní mají (nejen) pro osamělé jedince pobyty nejen se štědrovečerním kaprem a salátem anebo silvestrovskou oslavou a tancem, ale i s lázeňskými procedurami jako bonusem navíc. Pokud jste si vzpomněli až teď, tak oznamujeme, že v našich středočeských Poděbradech je už hodně vyprodáno, sle volno je v Bechyni, Mariánských a františkových Lázních i v Lázních Bělohrad.

V restauraci?

Pokud se vám nechce nikam harcovat, je jednou z možností společné trávení Štědrého večera se stejně osamělou přítelkyní, pánové si možná raději najdou otevřenou restauraci se štědrovečerním menu a „přežijí“ večer se sklenkou vína.

S mariášem nebo na túře?

Dr. Šmolka doporučuje – pokud jsou smutky a depky čerstvé a hodně intenzivní (a včas jste si nazařídili zájezd někam) -  Vánoce prostě ignorovat: „Je zdánlivě jen věcí našeho rozhodnutí, do jaké míry si jejich existenci připouštíme. Máte-li ve svém okolí pár přátel, kteří se ocitli v podobném vztahovém vakuu, pak vám nic nebrání v tom, abychom si třeba i na Štědrý den nedomluvili partičku kanasty nebo mariáše, případné túru na běžkách, letos spíš o procházku po okolí, možná v pláštěnkách.

V posteli?

A taky můžeme Vánoce prostě zaspat. A totéž platí pro silvestrovské oslavy, kdy se nemusíme za každou cenu veselit a juchat jen proto, že je zas jeden rok ten tam…

Dobré skutky jsou teď namístě

Starší lidé - především ti, kteří žijí sami - v tomto vánočním období vnímají své zdravotní i jiné potíže daleko intenzivněji. Opuštěnost a smutek doléhá na mnohé z nich v daleko větší míře.

Mnohdy je starým lidem lépe v nějakém zařízení, kde nejsou sami a kde pro ně připravují různé vánoční programy

 

Nenechávejte své blízké – rodiče či prarodiče, bez návštěvy nebo bez pozvání na společně strávený Štědrý večer. Zajděte třeba i za sousedy, o nichž víte, že jsou sami a nemají ani děti, ani příbuzné.