Cvičební maraton pro nemocné roztroušenou sklerozou

Zapojila se i olympionička Štěpánka Hilgertová se svým manželem
 

Nadační fond Impuls popáté uspořádal cvičební Maraton s roztroušenou sklerózou – MaRS 2016. Celkem se letos zapojilo 23 měst a z toho 3 ze zahraničí. 

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Propuká většinou v mladším věku a častěji postihuje ženy. V České republice podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 000 nemocných. Na celém světě pak touto nemocí trpí 2,5 miliónů lidí a v Česku cca 17 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

Pohyb pomáhá

Cvičební maraton se letos konal po páté. Ve sportcentru FitnessAction v Praze 4  celý den a celou noc cvičilo 410 lidí z Prahy a okolí.   Cílem je upozornit, že pohyb pacientům s roztroušenou sklerózou prospívá. „Cvičili rodiny, přátelé pacientů, terapeuti, kolegové z práce, zapojil se každý, kdo chtěl podpořit dobrou věc,“ uvedla Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls.  Účastnili se také imobilní pacienti, kteří cvičili z domu a poslali organizátorům fotku.

Osobnosti a křest knihy

 Podpořit akci přišel například muž roku 2015 Jakub Kraus, basketbalista Pavel Miloš, Štěpánka Hilgertová, české reprezentantky a vítězky Euroligy v basketbale žen z USK Praha s Ilonou Burgrovou, nebo tým hráčů a hráček amerického fotbalu Prague Black Panthers a Black Cats. Při startu maratonu pokřtila golfistka Šideri Váňová knihu Hledá se 16 tisíc s příběhy pacientů s rozstroušenou sklerozou.

Střední Čechy zastoupily Poděbrady

Ze středočeských měst se k akci připojily Poděbrady, kde poskytl záštitu starosta Ladislav Langr.  „Připraven byl kruhový trénink a skupinové lekce jako pilates, nechyběly ani cviky pro podpoření paměti a soustředění. Prostory Fitness Arény jsou bezbariérové, přístupné i pro hendikepované,“ popsala pořadatelka cvičení v Poděbradech fyzioterapeutka Renata Větrovská ze spolku Válec.  Z nymburského regionu akci podpořili například mistr světa v rychlostní kanoistice Martin Fuksa či juniorská mistrně republiky ve sportovním aerobiku Nela Vohradská.

Klíčová slova: