Vše, co potřebujete vědět o mléku. Víte vůbec, co pijete?

Je kravské mléko jen pro telata? Ne.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak to je s mlékem, je zdravé a pro naše tělo prospěšné, nebo je to přesně naopak? Mléko je opředeno tolika mýty jako snad žádná jiná potravina. Existuje tady velká skupina lidí, kteří mléko nepijí z různých důvodů. Odhalte pravdu o mléce.

Mnozí lidé si myslí, že mléko není zdravé, protože jde o alergen. Jenže tím úplně ignorují fakt, že alergenem může být cokoliv. Vzhledem k velkým emocím, které v diskuzi o mléce visí ve vzduchu, hned na začátek podotkněme, že všichni si mohou pít to, co chtějí, a zároveň si o tom mohou myslet to, co chtějí.

Mléko je plné antibiotik? Ne!

Velkým argumentem v rukou odpůrců mléka je to, že v mléku jsou antibiotika. Nemohou se přitom více mýlit. České mléko je kontrolované takovým způsobem, že se v něm nemohou vyskytovat ani stopové prvky antibiotik. Ano, krávy se léčí antibiotiky, ale mléko takto léčených krav se zpracovává jako nebezpečný odpad. Nehrozí proto, aby se dostalo do vaší skleničky mléka. Navíc mléko nepodléhá jen náhodné namátkové kontrole jako například importované výrobky z čehokoliv, ale kontroluje se denně v moderních laboratořích. Pasterizace znamená prudké zahřátí mléka do té míry, aby se v něm nemnožily bakterie, následuje prudké zchlazení. Je pravdou, že jde o umrtvenou tekutinu. Pasterizované mléko samo od sebe nezkysne nebo se nesrazí, ale zkazí se.

Co mléko obsahuje? 

Tři základní složky mléka jsou: tuk, bíkovina a laktóza.  Mléko obsahuje bílkoviny - kasein způsobuje bílou barvu mléka a má význam pro tvorbu tvarohu. Dále v mléce najdete laktoalbumin, který je obsažen v mlezivu. Mléčný tuk je rozptýlen v drobných kapénkách, které stoupají k hladině a tvoří smetanu. Při rozboru mléka najdete i karotenoidy, které mohou znít jako karoten, což není až tak daleko od pravdy. Karotenoidy způsobují nažloutlou barvu a obsahují vitamín A. Důvodem, proč je mléko sladké, je mléčný cukr, když se mléko srazí, tak mléčný cukr zůstává v syrovátce. V mléku najdeme i minerální látky, vitamíny a enzymy. V mléce jsou v malém množství i plyny. Aby mohly unikat z mléka pryč, musí se čerstvé mléko při chlazení čeřit, aby nedošlo k ustávání smetany. 

Víte, že...se v Evropě chovají i stáda krav, která jsou vyšlechtěná, aby v mléku těchto krav nebyl kasein, čili mléčná bílkovina, na kterou jsou někteří lidé alergičtí. 

Pro koho není mléko zdravé?

Asi 20 % české populace trpí intolerancí laktozy.  Stravitelnější jsou podmáslí a kysané druhy mléka, zakvašené ušlechtilými kulturami mléčných baktérií (jogurt, acidofilní a kefírové mléko). Tyto formy mléka se doporučují lidem, kterým běžné mléko působí trávicí obtíže. V těchto kysaných mléčných produktech se činností mikroorganismů též podstatně zvyšuje obsah vitamínů B1 a B2.

Mléko je základní potravinou, na kterou jsou lidé tisíce let zvyklí a kterou umí trávit. Na každý pád bude nejlepší kupovat si české mléko, kupovat bio mléko, kupovat jen mléko čerstvé a nepasterizované. Úplně ideální by bylo kupovat si čerstvé mléko od místních malých chovatelů a pak mléko doma zpracovat po svém. (Ať už na jogur, na sýr nebo jen tak.)

Jestliže se toho nebojíte a chcete pít mléko nepřevařené, dávejte si pozor, dost možná vás čekají střevní potíže. Žádný lékař vám pití nepasterizovaného mléka nepožehná. Hrozí vám totiž kampylobakterióza, což je nemoc podobná salmonelóze. 

Samozřejmě, pokud jste alergičtí, můžete sáhnout po kozím mléku, na které nemá většina lidí alergii vůbec. A další možností je pít sójová a oříšková mléka, což může být dobrá varianta. Hlavním problémem s mlékem bude tedy zřejmě to, že do něj přidáváme nezdravý cukr.