Krásné zuby a zářivý úsměv nemusí být jen snem: 5 tipů, jak na to!

Čistit si zuby je základ, který ale nestačí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo by to nechtěl. Mít krásné, bílé zuby bez naprosté chybičky a ruku v ruce s tím zářivý úsměv, kterým by uhranul naprosto každého. Ač se to někdy zdá jako nemožný cíl, úplná mission impossible to není. Stačí se držet několika pravidel!

Říkáte si, že se svými zuby už nic neuděláte a zářivý úsměv je pro vás navždy nesplněným snem? Nemusí tomu tak být. Jediné, co nutně potřebujete, je šikovný zubař a také disciplína. Nutností je ale oboje, protože pokud jedno podceníte, nikdy to nebude fungovat.

Oprava poškozených zubů

Pokud máte nějaké uražené, ulámané nebo snad dokonce vyražené zuby, pak je nutností si je nechat opravit. Oblíbenou metodou budiž nasazení zubní korunky, náhrady fixované nebo kořen poškozeného zubu. Zhotovení a nasazení zubní korunky může být zdlouhavá záležitost, ovšem dnešní plastické chirurgie už jsou natolik vyspělé, že se to přežít dá. Dokonce v těch nejlepších klinikách během jedné návštěvy lékař korunku zhotoví a ještě vám ji nasadí - a to už se bezesporu vyplatí.

Chybějící zuby nahraďte

Pokud vám ze zubu nezůstane ani kořen, pak je třeba využít komplexnější řešení. Jsou dvě možnosti, tou první je implantát, druhou pak zubní můstek. Oba způsoby dokáží plně nahradit chybějící zub či zuby. 

  • Zubní implantát - titanový šroubek se zavede do čelistní kosti v oblasti, kde je absence zubu. Když se s kostí spojí napevno, na jeho svrchní část se přišroubuje keramická korunka. Implantát je tudíž takovým kořenem zubu.
  • Zubní můstek - nahrazuje jeden či více zubů. Je ukotven na dvou pilířových zubech a mezeru po chybějících zubech vyplňuje mezičlen. 

Chybějící zuby lze samozřejmě nahradit i vyndavací protézou, ovšem to už je zastaralá verze řešení tohoto problému a není moc využívána.

Pryč se zubním kazem a kamenem

Ne zrovna každý dodržuje pravidelnou preventivní prohlídku u svého zubního lékaře, která by měla být jednou za půl roku. To je samozřejmě velká škoda. Když totiž zubař zaregistruje problém se zuby či dásněmi včas, pak je léčba problému daleko jednodušší a samozřejmě také efektivnější. Tudíž pokud už jste u zubaře dlouho nebyli, pak neváhejte a napravte to.

Dentální hygiena

Možná si říkáte, že je to záležitost pro bohaté a nepotřebujete to, ovšem mýlíte se. Nestačí totiž chodit jen k zubaři a zuby si pravidelně čistit. Nejen, že vás tam naučí, jak se zuby správně čistí, ale také doporučí další pomůcky, jako je zubní nit nebo mezizubní kartáček. K tomu všemu vám jako bonus zuby parádně vyčistí.

Pravidelné čistění zubů

Alespoň dvakrát denně by tak měl činit každý civilizovaný člověk, nejlépe pak po každém větším jídle. Stačí dvě minuty, ale správně. Dobrou variantou může být i sonický zubní kartáček, který díky jemným vibracím a malé hlavici vyčistí naprosto vše. Poté to chce přidat ústní vodu, zubní nit a mezizubní kartáček. 

Nejste spokojeni, jak vaše zuby a úsměv vypadají. Pak začnete u těchto pěti bodů. Ze všecho nejdříve byste se ale měli poradit se svým zubním lékařem. Každé zuby jsou totiž jedinečné a potřebují jinou péči. V rámci té základní ale postačí výše uvedených pět bodů. Divili byste se, kolik lidí je není schopno dodržovat a přitom si věčně stěžuje, že pro své zuby dělá vše, a stejně je nemá krásné, a proto se nemůže usmívat, jelikož se za ně stydí.

Jak často si čistíte zuby

Pouze večer
0% (0 hlasů)
Ráno a večer
25% (1 hlas)
Po každém jídle
50% (2 hlasy)
Nečistím si je vůbec
25% (1 hlas)
Celkem hlasů: 4