Je libo pusinku? Tyhle přenosné nemoci můžete chytit z líbání

Líbání může být i nebezpečné. Záleží, s kým ho podstupujete
 

Líbání je zdravou záležitostí, která dělá dobře zdraví a navíc posiluje imunitu. To ale platí jen v případě, že se pusinkujete se zdravým protějškem. Pokud tomu tak není, naopak vám z líbání hrozí řada nebezpečných nemocí.

Nic není snadné, jak se na první pohled zdá. Dokonce ani tak triviální věc, jakou bezesporu je líbání. Možná ani netušíte, co takovou vášnivou líbačkou riskujete.

Zánět mozkových blan
Víte, že vám při líbání hrozí takvaná meningitida neboli zánět mozkových blan? Můžete ho chytnout hlavně tehdy, když je vaše tělo oslabené, jste vyčerpaní. Přenáší se nejvíce na akcích a koncertech. Původcem nemoci je bakterie meningokoku, ale i herpes viry.

Větší riziko hrozí kuřákům, ti mají sliznici úst oslabenou třeba kouřením. Infekce se šíří krví a jako první napadá mozkové blány. S touto nemocí se většina lidí léčí v nemocnici, může to skončit i smrtí. Proti zánětu mozkových blan však existuje vakcína. 

Mononukleóza
Kdo by neznal mononukleózu nebo také nemoc z líbání. Je asi jediná více známá. Způsobuje ji virus Epstein–Barrové (EBV), infekce se přenáší často slinami. Doktoři varují, že není vhodné pít po druhých lidech, zejména ze skleničky. Při líbání dojde k přenosu prakticky vždy. Mononukleózu provázejí horečky, únava, zvětšené uzliny, bolesti při polykání jako u angíny, vyrážka v ústech, zvětšená játra. Léčba trvá asi dva nebo tři týdny, někdy více.

Syfilis 
Při pořádné líbačce stačí malá ranka uvnitř úst nebo krvácející dáseň, aby došlo k přenosu syfilisu. Projevuje se až po několika týdnech nebo měsících. Uvnitř úst se objeví takzvaný tvrdý vřed, který nebolí. Pokud ho objevíte, tak upalujte k doktorovi na vyšetření. Syfilis se dá už dnes běžně léčit, takže život v ohrožení není, každopádně je to ale nepříjemné - v neléčených případech o to víc. 

Žloutenka typu B
Žloutenka je bohužel dost často bez příznaků, zežloutnutí není moc časté. Onemocnět můžete měsíc až půl roku od nákazy. Ano, i žloutenku můžete chytit skrze vášnivé líbání. Virus napadá hlavně játra, která může vážně poškodit.

Nákaza probíhá skrze sliny, krev, ale i ejakulát. Nebezpečné není jen líbání, ale třeba i použití stejného kartáčku na zuby nebo třeba žiletky. Jakmile propukne nakažení žloutenkou typu B, objeví se bolesti svalů, nechuť k jídlu, tmavá moč, světlá stolice a mírné zežloutnutí očního bělma. Většina lidí je proti "béčku" naštěstí očkovaná. 

Herpes neboli opar 
Herpetický virus je klasický opar, který je silně nakažlivý. Můžete ho chytit z líbačky stejně jako z letmého polibku. O to horší je pak přenos během orálního sexu - můžete ho chytit jak na rty, tak na genitálie, kde je průběh ještě bolestivější. Když se nakazíte, objeví se puchýř jako při oparu a ve chvíli, kdy praskne, infekce se šíří od úst až k hrtanu.

Virus nemůžete z těla nikdy úplně dostat, navíc některé typy viru herpes mohou způsobit rakovinu hrtanu. Neškodné se projevují jako drobné bradavičky na postiženém místě, nejčastěji na sliznici. Typy, které jsou rakovinotvorné, pozná jen lékař. Jestliže máte na herpes podezření, na místě je vyšetření a odběr krve.