Bombardování Prahy za 2. světové války: Kam dopadaly bomby?

Zásahy leteckých pum v Riegrových sadech
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Prahu zasáhly přesně tři bombardování na konci druhé světové války. Během náletů zemřelo více než 1 200 lidí. Které části města poznamenaly nálety nejvíce? Podívejte se na příběhy domů, které byly dopady bomb nejvíce poznamenány.

Praha neunikla bombardování na konci druhé světové války. Přišla o spoustu krásných budov, na druhou stranu v rámci architektury je i neštěstí novou příležitostí, jak postavit něco nového. V Praze byly poškozeny zejména čtvrti Nové Město, Holešovice, Smíchov, Vršovice, Vinohrady, Žižkov, Libeň, Kbely, Letňany a Čakovice.

Existuje několik unikátních děl, na kterých jde sledovat podobu Prahy z konce německé okupace. Sledujte podobu budov, náměstí, ale i domy zničené bombardováním a protiletecká obranná zařízení. 

  • Faustův dům 

Základy domu pocházejí ještě z doby před založením Nového Města. Dnešní vzhled je však výsledkem barokních úprav. Z celé řady majitelů domu jsou nejznámější rudolfinský alchymista Edward Kelly a Josef Mladota, jehož rodině palác patřil od roku 1721. Zájem obou majitelů o okultní vědy podnítil vznik faustovské legendy, která se k domu váže.

V roce 1902 palác koupila Všeobecná fakultní nemocnice a dnes slouží jako administrativní zázemí a lékárna. Faustův dům byl poškozen při bombardování 14. února 1945, jež těžce postihlo celé Karlovo náměstí.

  • Tančící dům

Tančící dům vznikl v letech 1992–1996 na místě proluky, která zůstala po domě zničeném nálety mířenými na oblast Jiráskova náměstí a jeho okolí. Turisty i Pražany oblíbený dům je inspirovaný taneční dvojicí Ginger a Fred. Architekti si pohráli s prvky dekonstruktivismu a dům byl vyprojektován za pomoci na svou dobu revolučních počítačových technologií.

Při jeho stavbě byla použita řada inovativních materiálů a postupů. Dnes je budova převážně kancelářským sídlem. Na místě Tančícího domu původně stál neorenesanční dům od stavitele Arnošta Jenšovského z počátku 20. století, který padl za oběť bombardování dne 14. února 1945.

Důvod vybombardování okolí Jiráskova náměstí je nejasný a bývá označován jako navigační omyl amerických letců.
  • Kostel sv. Ignáce a bývalá jezuitská kolej 

Při bombardování byl zasažen areál jezuitské koleje, která byla obnovena až po druhé světové válce. Kostel sv. Ignáce přímo zasažen nebyl, ale v jeho interiéru se shromažďovaly oběti náletů k identifikaci.

  • Riegrovy sady

Riegrovy sady byly založeny vinohradskou obcí na místě bývalých usedlostí Kanálka, Saracinka, Pštroska, Švihanka a Kuchyňka, a to ve stylu anglického přírodního parku. I sem dopadaly bomby a měnily tak tvář Riegrových sadů.