Rozporuplný zázrak aloe vera: Může pomoci, ale i ublížit

Aloe je zázrak, ale také nebezpečí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jako léčebný prostředek je velmi efektivní, ovšem někdy i dokáže uškodit. Obsahuje totiž látky, které bychom měli do svého těla dostávat jen s mírou. S čím vším vám aloe vera pomůže?

Rostlin aloe vera je skutečně mnoho, mluví se hned o čtyřech stech druzích. Mají navíc velmi široké využití - například méně známá aloe perfoliata se hodně využívá v rámci textilního průmyslu. Za léčivé se dají ovšem označit pouze dvě.

Tou první je nejzámější představitelka druhu aloe vera (aloe pravá) a pak také aloe barbadensis. Jejich léčivých účinků využívá lidstvo už delší dobu a rostlina je pro některé z nich dokonce často národy doslova uctívána. 

Jako posvátnou ji mají třeba v Egyptě, kde jí přezdívali jako “boží krev” nebo rostlinu nesmrtelnosti. Egypetské královny ji dokonce užívaly k omlazení pleti. Ve východních zemích se hojně využívala při balzamování - dokonce se někde uvádí, že práškem z aloe bylo před pohřbem zasypáno i Kristovo tělo.

Nejvhodnější půda na pěstování je sestavená v poměru 1/1/1. Společně pak dáte po jednom dílu kompostu, písku a listové půdy.

Co vše dokáže vyléčit?

Aloe vera má především vynikající hojivé účinky, když dokáže výrazně urychlit hojení ran a také popálenin. Velmi dobře se jí také daří mírnit ekzémy, hojit slinivku břišní a pomáhá s překyselením žaludku.

Velmi často je zástupcem antibiotik a nahrazuje je jako lék tam, kde chemické způsoby nefungují. Může tak velmi dobře pomoci třeba při léčbě rakoviny zažívacího traktu nebo TBC. Ve formě sabur pak funguje i jako efektivní projímadlo. Obsahuje totiž altracenové glykosidy, které mají projímavé účinky. 

Jak se dostane z aloe vera gel?

Je to vcelku jednoduché. Stačí odříznout část listu rostliny, následně ho podélně rozříznout a vytékající tekutiny můžete ihned začít využívat. 

Velmi dobře je rostlina využitelná také pro děti, a to především pro ty, které trpí záněty středního ucha. Těm se pak doporučuje připravit kapání z aloe zkombinované s olivovým olejm. Pokud mají angínu, pak je vynikajícím lékem mazání z aloe šťávy a medu (poměr 1:2). Touto mastí se pak potírají postižená místa, což v případě angíny znamená krk a hrudník. 

Může také znamenat nebezpečí

Obsahuje totiž též toxické látky, se kterými by neměly přijít do styku hlavně těhotné a kojící ženy. Nedoporučuje se užívat ani v případě, že trpíte překrvením v oblasti pánve nebo ženám, které mají silná menstruační krvácení. 

Existují i případy, kdy aloe vyvolala poměrně nepříjemnou alergickou reakci. Citlivější jedinci mohou přijít lehce k průjmu nebo nadýmání. Pokud jste ale z aloe dostali strach, tak skutečně není na místě. Nějaké závažnější reakce organismu totiž nejsou známy.

V minulosti se zkoušela spousta způsobů, jak její pozitivní vliv na lidské tělo zvýšit, a zadařilo se. Zjistilo se totiž, že pokud se rostlina na poli vystavila krajně nepříznivým podmínkám, pak byla nucena zahájit tvorbu pomyslných záchranných látek. 

Jestli sami chcete zkusit zvýšit její účinnost, pak odřízněte list aloe, zabalte jej do plátna, pak do tmavého papíru a následně celou tuto kombinaci vložte do chladničky. Pokud za pár dní vyjmete výsledný produkt, tak se dá velmi dobře zpracovat a vytvořit z něj mast nebo i nápoj.

Vznikla tak metoda přípravy biogenních stimulátorů. Tyto látky jsou pak velmi specifické, účinné a pokud je budeme hledat v čerstvě odňatých částech rostlin, tak zcela marně. 

Jak ji vypěstovat doma?

Aloe vera je vcelku nenároční rostlina, nemusíte se tak bát, že byste ji doma nedokázali vypěstovat. Je velmi nenáročná, vysačí si s propustnou lehkou půdou, kde je trocha písku, dostatkem slunečních paprsků a občasným zavlažováním. 

Jelikož je to sukulentní rostlina, tak je schopna vydržet bez vody i několik dní. Jediné, co je třeba nadstandardně udělat, je to, že se musí do půdy dávat jednou za tři týdny speciální minerální hnojivo, díky kterému se zvýší odolnost rostliny. V zimě je třeba omezit zavlažování a hlídat, aby se květináč, ve kterém rostlinu máte, nedostal pod teplotu 5 °C.

 

Výčet obsažených složek v aloe vera:

  • vitamíny - C, E, A - těch je nejvíce, ovšem v menším množství se zde nachází i vitamín B12
  • minerální látky
  • enzymy - podporují trávení
  • masné kyseliny
  • polysacharidy
  • saponiny - skvělé proti virům a plísním
  • lignin - dodává schopnost proniknout hluboko do kůže