Houbaři, pozor! Na Berounsku útočily vosy, odneslo to dítě

 

Houbaření zdaleka není jen o radosti z plných košíků, může se změnit v pořádně dramatické chvíle. Vyprávět by o tom mohla rodina z obce Halouny na Berounsku, která se také přesvědčila o tom, že vosy mohou zaútočit nejen v létě. 

Když se rodinka z Haloun se skupinou dětí vydala do lesa na houby, samozřejmě netušila, co se už za chvíli stane. Jeden z prcků totiž omylem šlápl do vosího hnízda. Hmyz si to nenechal líbit a zahájil mohutný protiútok. "Agresor" byl velmi ošklivě pobodán, zároveň byly zasaženy i další dvě děti.

Na místě dokonce musela zasahovat záchranka. "Lékař dětské pacienty ošetřil a podal jim potřebné léky. Pak byly všechny tři děti spolu s rodiči převezeny na dětské oddělení do motolské nemocnice," potvrdil ředitel Trans Hospital Plus Bořek Bulíček. Žádné z dětí naštěstí není v ohrožení života, i když i to se v extrémním případě při podobném útoku může stát. 

Největší chybou je myslet si, že vosy jsou v lese aktivní pouze v létě, když je teplo. Pravdou je, že při ochlazení nehýří takovým pohybem. Ve chvíli, kdy ale mají pocit ohrožení, roční období prakticky nehraje roli. "Úplně nejhorší věcí, kterou můžete udělat, je poskakovat a šermovat rukama. Vosy nepozabíjíte, spíš je víc rozzuříte," má jasno Karel Urbánek, pro něhož je práce s takovým hmyzem denním chlebem.

Před lety si totiž prošel zkušeností, na kterou by nejraději zapomněl. "Na zahradě se mi usídlili sršni. Něco jsem si načetl a pak se jich chtěl sám zbavit. Teď už vím, že to byla chyba. Skončil jsem v nemocnici a měl jsem kliku, že nezůstaly následky." Od té doby se účastnil mnoha školení, nejen jak se zvířaty zacházet, ale také třeba o jejich chování. Nejen svým sousedům radí a pomáhá, když je třeba zbavit se vos, sršňů a dalších.  

Neutíkat a pokud možno se schovat
Právě v lese, tak jak to poznala rodina v Halounech, jsou momentálně vosy nejagresivnější. Když už dojde k narušení jejich hnízda, doporučuje se rychlým krokem odejít a pokud možno se schovat v domě, křoví či do vysoké trávy. Vosy přitom nejsou žádné troškařky, pronásledovat vás mohou klidně až padesát metrů. Když se dostanou pod oblečení, je třeba ho sundat. Zvíře se nemůže dostat ven, a tak bodá a bodá. 

Nejnebezpečnější bodnutí je, když je postižený alergik, bodnutí je velké množství, nebo se vosa dostala do úst a žihadlo je například v jazyku. V tu chvíli může otok způsobit zadušení. Pak je hlavní co nejrychleji zavolat lékařskou pomoc a postižené místo chladit. 

Nejhorší průběh
Největší nebezpečí je u alergika ve vzniku anafylaktického šoku. Postižený se musí dostat co nejdříve do nemocnice. Při léčbě anafylaktického šoku se podává injekcí nebo nitrožilní infuzí adrenalin.

Jed blanokřídlého hmyzu obsahuje řadu látek, které působí přímo (vyvolají toxickou reakci), nebo až po dalším bodnutí (navozují přecitlivělost – alergii). Jedy včely, vosy a sršně se liší, proto ne vždy platí, že pokud je člověk alergický na včelí bodnutí, bude se alergická reakce opakovat i při bodnutí vosou či sršní.

Jak léčit bodnutí?
Vosí jed je čirá bezbarvá tekutina, aromatické vůně a nahořklé chuti, která obsahuje zhruba 30 % sušiny a patří mezi největší alergeny vyskytující se v naší přírodě. Na jednu vosu připadá až 0,4 miligramu směsice látek, které se po vbodnutí dostávají do lidského těla. Jedná se především o tyto tři toxikologické složky: biogenní aminy a aminokyseliny, enzymy a polypeptidy.

V běžných případech vám po vbodnutí žihadla pouze zarudne kůže, která také svědí a vyskáčou vám kopřivkovité pupínky. Projevy většinou odezní po několika hodinách samy. Pro urychlení léčby se doporučují ledové nebo octové obklady, mast s kortikoidy, potření místa plátkem cibule a podobně.