Jak zdravě jíst? Vyzkoušejte přidat kaki do svých oblíbených receptů

 

Znáte ovoce kaki? V těchto dnech vrcholí jeho sezona, takže si jeho sladkou chuť užijte, dokud to jde. Kupte si rovnou více kousků, ať se můžete pustit i do experimentů při vaření. Kaki je totiž skvělé nejen syrové, ale i při vaření a pečení. A překvapivě mu sluší i slané ingredience, vyzkoušejte si to na předkrmu s parmskou šunkou, určitě vás mile překvapí.

Pokud si myslíte, že vaření s kaki je nějak extra složité, tak opak je pravdou. Dokonce není problém ovoce přidat do vašich oblíbených receptů a jídla si tak vylepšit. Možná budete hodně překvapeni, jak se chutě změní k lepšímu. Navíc uděláte něco pro své zdraví. Jaké recepty můžeme doporučit? 

Ovocný kaki salát
1 kaki 
1 jablko
1 mandarinka
1 čerimoja
1 granátové jablko
med

Všechno ovoce nakrájejte na menší kousky, promíchejte dohromady a zakápněte medem. Dozdobit můžete meduňkou nebo jogurtem.

Indická masala s kaki
Pokud máte na vaření více času, dejte prostor experimentům a vyzkoušejte skvělý recept na indickou masalu s chutney z kaki. Obsahuje pár surovin, se kterými nejspíš běžně nepracujete, ale nemějte strach, když se budete držet receptu, nemůžete udělat chybu.

Suroviny na chutney
2 kg zralého kaki Persimon Bouquet
3 lžíce oleje
2 červené cibule
2 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 červená kapie
2 dcl ananasového džusu
1 dcl vinného octa
4 lžíce hnědého cukru
1,5 lžíce garam masala
špetka chilli
špetka soli
hrst opražených nasekaných makadamových ořechů

Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět v rendlíku. Potom přidejte zázvor a na kostičky nakrájenou kapii. Po dvou minutách přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Směs zastříkněte octem a počkejte, až se odpaří. Potom do rendlíku nasypte nakrájené kaki a vařte asi minutu. Vše zalijte džusem, přidejte koření a lehce osolte. Vařte půl hodiny, až se tekutina zredukuje. Odstavte z plotny a smíchejte s ořechy.

Suroviny na jehněčí masalu
2 lžíce garam masala
1,5 lžičky soli
600 g jehněčí kýty (odblaněné a nakrájené na 2cm kostky)
2 dcl bílého jogurtu
4+2 lžíce oleje
1 velká cibule (nakrájená najemno)
4 stroužky rozdrceného česneku
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
špetka chilli
1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat
2 dcl kokosového mléka
čerstvé mátové nebo koriandrové lístky

Maso dobře obalte lžící garam masala a lžičkou soli. Potom přidejte jogurt a nechte 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc, ale v tom případě použijte sůl až další den těsně před restováním. Maso by totiž zbytečně pustilo šťávu.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso, až se ze všech stran zatáhne. Uvnitř ale zůstává krvavé. Maso si dejte stranou a na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Na tom osmahněte cibuli, lžičku soli a restujte asi 10 minut do světle hnědé barvy. Ztlumte plamen a přidejte česnek a zázvor.

Po minutě přidejte ještě rajčata, druhou lžíci garam masala a špetku chilli. Zamíchejte a duste asi 10 minut, dokud se nevypaří tekutina. Potom přilijte kokosové mléko, nechte povařit, přidejte maso, po 2 minutách vypněte oheň a nechte pár minut odpočinout. Na talíři pak zdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s rýží basmati nebo plackami chapati.

Muffiny s kaki
Muffiny už jste určitě někdy pekli. I u takových receptů můžete vyzkoušet variantu s kaki, která je krásně zvláční. A příště je můžete přidat i do těsta na bábovku nebo koláč – fantazii se meze nekladou!

2 vejce
100 g cukru
80 g tuku
špetka soli
150 g polohrubé mouky
50 g ovesných vloček
1 lžíce prášku do pečiva
120 g ovocného jogurtu
2 kaki Persimon Bouquet

Tuk ušlehejte s cukrem a solí, přidejte vejce. Mouku smíchejte s ovesnými vločkami, práškem do pečiva a střídavě s jogurtem přidávejte do těsta. Na závěr vmíchejte i kaki nakrájené na kostičky. Pečte asi 20 minut do růžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích.

Pečený čaj s kaki 
Jde o další rychlý a jednoduchý recept. Když ho nalijete do hezkých skleniček a vymyslíte originální etikety, máte perfektní dárek pod stromeček.

1 kg kaki
1 kg dalšího ovoce (jablka, hrušky, pomeranč nebo ananas)
500 – 750 g krystalového cukru
koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
1-2 omyté citrony
rum (není nutný)

Očištěné ovoce nakrájejte na drobné kousky. Z citronu stačí, když vymačkáte šťávu. Všechno dejte do hlubšího plechu, zasypte cukrem a přidejte koření. Promíchejte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 30-40 minut na 170 stupňů. Občas můžete promíchat, ihned po vytažení z trouby zalijte trochou rumu. Plňte do skleniček se šroubovacím uzávěrem. Ty položte víčkem dolů a nechte vychladnout. Potom dejte vždy asi 3-4 lžíce do hrnku nebo sklenice a zalijte vroucí vodou.