Nejlepší muzea, která můžete navštívit

Dozvíte se i o ražení mincí!
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Do kterých muzeí se vyplatí zajet ve Středočeském kraji? Je jedno, jestli jste malí nebo velcí, místní nebo zdaleka, tohle prostě nemůžete nevidět. Dozvíte se něco nového a nebudete stačit koukat na poklady ukryté za sklem. Tady je pět těch nejlepších!

Zajet do muzea je jeden z nejlepších nápadů na víkend. Takže naložte celou rodinu do auta, oblečte si nedělní šaty a vyberte to nejlepší muzeum. S těmito neuděláte chybu a výstavy vás jistě nadchnou. 

  • Muzeum hraček Benátky nad Jizerou

Muzeum historických hraček v Benátkách nad Jizerou sídlí v přízemí  zdejšího  zámku. Muzeum je obrovským lákadlem pro děti, ale i dospělé. Muzeum hojně navštěvují nejen čeští turisté, ale i ti zahraniční. Z části to může být i tím, že samo muzeum je naprosto kouzelné. Zámek je zdoben sgrafity. Má i zajímavou historii - jistou dobu na zdejším zámku působil slavný dánský astronom Tycho Brahe nebo hudební skladatel Bedřich Smetana. Sbírka hraček muzea se rozrůstá a nyní se již můžete potěšit tou největší sbírkou historických hraček v České republice.

Zajímavosti? 

Nejrůznější hračky z let 1860­ –1945 z Evropy, Spojených států amerických a mnoho hraček z Japonska.Těšte se na autíčka, vláčky, koňská spřežení, parní stroje nebo kolotoč a bohatě zdobené ruské kolo. 

  • Muzeum těžby a zpracování zlata na Novoknínsku 

Muzeum se nachází v krásné historické budově Mincovny z 15. století na náměstí Jiřího z Poděbrad, někdejším sídle perkmistrovského úřadu v královském horním městě na březích zlatonosné říčky Kocáby. Expozice přibližují historii těžby a zpracování zlata na Novoknínsku od nejstarších dob až do 20. století, dějiny města, místní řemesla a průmysl či historii mistrovství světa v rýžování zlata u nás i v zahraničí.

Zajímavosti? 

Dozvíte se všechno o zlatě, jeho těžbě i zpracování. Nejcennějším kouskem ve sbírce je keltský náramek. 

  • Malé muzeum techniky Jawy od Sázavy

Útulné a vyšperkované je i soukromé muzeum, které je však veřejnosti otevřeno. Muzeum potěší všechny milovníky veteránů, techniky a Jawy. Můžete se těšit na 70 motocyklů české a slovenské výroby, historické fyzikální modely, modely technických principů, řezy motorů, krystalové přijímače, měřicí přístroje a další. Muzeum vzniklo postupnou rekonstrukcí v prostorách bývalého obchodu s textilem, oděvy a koberci v domě, který pochází z počátku 20. století.

Zajímavosti? 

Záměrem vzniku expozice tak bylo i oživení objektu, který by patrně již nedošel jiného využití. Muzeum je malé, ale je z něj cítit obrovské nadšení majitelů pro věc. 

  • Muzeum másla v Máslovicích

Muzeum je jediné svého druhu ve střední Evropě. Není ale jediné na světě! Podobné najdeme v Irsku. Malé máslovické muzeum másla má interaktivní expozici, která nabízí různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty, související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinilá kolekce obalů na máslo. 

Zajímavosti?

Většinu exponátů lze prakticky zkoušet. Těšit se můžete na krátkodobé, ale o to zajímavější výstavy. 

  • Muzeum Od verpánku k Baťovi ve Zruči nad Sázavou

Ve Zruči nad Sázavou bylo vždy množství koželuhů, kteří měli svoje vlastní cechovní zřízení. Velmi příhodně sem v roce 1939 přišla ze Zlína firma Baťa. Baťa zde vystavěl obuvnickou továrnu a práce v ní přilákala tolik lidí, že se počet obyvatel rázem ztrojnásobil. Po roce 1948 dostal podnik nové jméno - Sázavan a specializoval se na výrobu bot pro děti. S tímto sortimentem se dostal i na světové trhy. Výrobna se postupně zavřela, přesto ve Zruči nad Sázavou zůstala připomínka zašlé obuvnické slávy.

Zajímavosti?

V expozici si návštěvníci mohou prohlédnout jak šicí stroje, tak i starší nářadí používané pro výrobu obuvi, také samotné vzorky obuvi, historické fotografie, kroniky a další exponáty pojící se k místnímu regionu.