Chytejte dešťovou vodu. Dostanete dotaci 60 tisíc!

Nenechte déšť jen tak vsáknout! Můžete ho využít.
 

Stát chce podporovat šetrné zacházení s vodou. Sto milionů proto míří do dotačního programu Dešťovka. Na dotace dosáhnou domácnosti, které se rozhodnou využívat dešťovou vodu na splachování nebo praní. 

Vzhledem k tomu, že se Česká republika dlouhodobě potýká se suchem a poklesem hladiny spodních vod, zdá se, že podporovat šetření vodou je krok správným směrem. 

Už v dubnu ministerstvo životního prostředí vyhlásí Dešťovku. Program bude zaměřen na lepší hospodaření domácností s dešťovou vodou. V rámci programu ministerstvo přerozdělí 100 milionů korun. 

"Dotace na systémy, ve kterých se bude využívat dešťová voda (například na splachování nebo jako užitková), se bude pobyhovat kolem 50 procent pokrytí nákladů," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Přesné podmínky mají být upřesněny až později v dubnu. Dotovány budou i jednoduché systémy, kdy se voda zachytává na střechách domů. Dotace budou mířit zejména do regionů postižených suchem. (Ty vytipuje Český hydrometeorologický ústav.)  

  • Kdo dostane dotaci?

Kromě toho, že spíše ti, kteří bydlí v suchých regionech, budou upřednostněny bytové domy a rodinné domy. Na systémy bude možné dostat dotaci ve výši až 60 tisíc korun.

Je nutné poznamenat, že dobré hospodaření s dešťovou vodou je jen jeden malý krok směrem od vysušování země. Voda se ztrácí a rychle odtéká do řek a pryč zejména kvůli kácení lesů a křovin a výsadbě druhů, které nezadržují vodu dostatečně. Udržování vody v nivách nepomáhá ani necitlivá úprava koryt řek.