Ve Středočeském kraji vzniknou dvě nové přírodní památky. Kam se zajet podívat?

Raci na potoce, to je vzácnost!
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ve Středočeském kraji vzniknou dvě nové přírodní památky. Speciální ochranu si zaslouží nejen díky velmi specifickému prostředí, ale i nezvyklým druhům rostlin a extrémně ohroženým druhům živočichů. Obce z toho moc nadšené nejsou, ale vy si to můžete užít! Kam se na tu krásu zajet podívat? 

Zvláště chráněným územím se stane okolí Řísnice na Benešovsku a ​Stroupínský potok mezi Hředlemi a Zdicemi na Berounsku. Proč je potřeba tato místa chránit?

Řísnice na Benešovsku

Přírodní památka Řísnice zabírá 4,2 hektaru. "Předmětem ochrany budou hlavně rašeliniště, třasoviště a nevápnitá mechová slatiniště. Chránit chceme ale také několik druhů rostlin, které jsou specifické pro podobná místa," vysvětlil krajský radní pro životní prostředí Ivo Šanc.

Co se chrání? Například krásná a vzácná rostlinka bezkolenec modrý, čertkus lesní, violka bahenní, vítod obecný nebo třeslice prostřední. 

Co na to obec?

Řísnice je částí městyse Načeradec. Starostka Petra Bartoníčková sice ví o tom, že se tato oblast několika slatinišť a rašelinišť stala přírodní památkou, ale nijak zvláště nadšená z toho není. "Vím o jakou jde louku, ale nadšená nějak nejsem. Nečekáme, že by to přitáhlo davy turistů, možná nějaké biology, ale jinak nevím. Vím, že se proti zařazení tohoto území do přírodních památek bránili majitelé pozemků. My s tím však nemůžeme nic udělat, přišlo nám to jako hotová věc. Je to rozhodnutí shora a asi je potřeba."

Ve Středočeském kraji je zhruba 270 maloplošných zvláště chráněných území, 19 rozsáhlých přírodních parků a 6 chráněných krajinných oblastí.

Stroupínský potok na Berounsku

V případě Stroupínského potoka je chráněno téměř tříkilometrové říční koryto, celková rozloha památky je 1,16 hektaru.

Co se chrání? Ochranu nutně vyžadují hlavně tři druhy živočichů. Raci, kteří se díky čisté vodě začali vyskytovat na Stroupínském potoku, jsou naprostou raritou. Na Stroupínském potoku je možné vidět hned dva druhy raků. Jsou to rak kamenáč a rak říční. Rybáři by měli radost i z výskytu střevle potoční. Jde o malou rybku z čeledi kaprovitých, která se však často vyskutuje ve stejných vodách jako pstruzi. 

Co na to obec?

Nepodařilo se sehnat žádné oficiální stanovisko od zastupitelů obce. Přesto místní rybáři jsou rádi. "To, že se objeví raci kdekoliv, je skvělá zpráva. Znamená to, že voda je čistá a životnímu prostředí se daří. Jen teď doufáme, že nám raky někdo nesní. Ona je to totiž pochoutka, ale přece jen bude nejlepší dát si v hospodě knedlo-vepřo-zelo a na raky se jen dívat bez mlsných úmyslů," vtipkuje rybář František Hrubý.