Historický okamžik Roztok: Konec nevkusu a megalomanie v Tichém údolí

Maxmiliánka je součástí zástavby v Tichém údolí se zajímavou historii.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Trvalo to dlouhé roky, ale v Roztokách se konečně podařilo prosadit regulační plán Tichého údolí. Jedinečná historická lokalita s nevyčíslitelnou hodnotou je tedy ochráněna před budoucí výstavbou a ti, kteří budou chtít v okolí stavět, budou muset dodržovat určité podmínky. Nevkus nemá šanci.

Roztoky se dopracovaly k historickému okamžiku. Po více než šesti letech konečně schválily regulační plán Tichého údolí. Má jasně udává pravidla, která je nezbytné dodržet při budoucí výstavbě či rozšiřování současných staveb. Hlavním cílem regulačního plánu je přispět ke koordinované a přiměřené výstavbě v historické lokalitě. 

"Pravidla respekují charakter a mimořádný význam území Tichého údolí," pochvaluje si Tomáš Novotný, který má na starost právě řešení otázek dvou vil. "Díky regulačnímu plánu mají občané Roztok záruku, že jeden z jejich klenotů nebude znehodnocen nějakou další stavbou, případně nezmizí úplně." 

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, schválení regulačního plánu je dobrou zprávou i přímo pro obyvatele této specifické lokality. Končí tím totiž stavební uzávěrka a majitelé domů budou moc své domovy, pochopitelně jen v souladu s regulačním plánem, zvelebovat. 

Maxmiliánka byla původně výletní restaurace v rakousko-švýcarském stylu, postavená před rokem 1896, z níž se zachoval zchátralý dřevěný pavilon. Kolem roku 1924 zde byl postaven dvoupatrový hotel. Restaurace dostala jméno podle Maxmiliána I. Mexického, císaře popraveného povstalci v roce 1867 a bratra rakouského císaře Františka Josefa I. Celý areál se skládal z několika objektů. 

Druhá věc však je, jak to bude se zoufale zchátralou Maxmiliánkou? Velká krásná budova bývalé restaurace bohužel půjde k zemi. Přesto město vyřešilo tuto otázku s vlastníkem budovy cestou kompromisu. "Maxmiliánka zachována nebude, ale vlastník ustoupil od svého původního záměru. Tím bylo postavit zde obrovský bytový dům s desítkami bytových jednotek, což by pro Tiché údolí nepochybně znamenalo zkázu," vysvětlil  Tomáš Novotný.

Nakonec se obě strany dohodly na tom, že v lokalitě vyrostou tři vily, které budou svým charakterem odpovídat okolní výstavbě. Plán mimo jiné řeší i otázku dopravní obslužnosti a umístění parkovacích míst v okolí Maxmiliánky.