Historická kolínská kašna bude celé léto bez vody. Co se s ní stalo?

Kašna bude celé léto bez vody
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Moderní fontána na Karlově náměstí v Kolíně bude plná vody už za pár dní. Ovšem historická kašna přímo uprostřed centrální plochy bude v létě totálně na suchu. Jaký je důvod?

Všechny turisty a také obyvatele Kolína určitě překvapí, že během letních měsíců bude historická kašna na Karlově náměstí naprosto bez vody. Začne totiž její restaurování, a to včetně výměny vnitřního technického výbavení, což by mělo způsobit lepší funkčnost. 

"Na opravu kašny byl zpracován podrobný průzkum včetně návrhu na restaurování. Ten byl schválen zástupci Národního památkového ústavu Praha, restaurování totiž bude probíhat pod jejich dohledem. Práce rozdělíme do dvou etap, jejich předpokládaná délka je 6 měsíců," potrvdila za kolínskou radnici Iva Blümelová.

Bude to mít vliv na historickou hodnotu?

Kašna je dílem kamenických mistrů Františka Rajnyše (nádrž) a Josefa Freuda (sloup a mísa). Městská rada si toto pseudorenesanční dílo objednala v roce 1870. Restaurování samozřejmě vyvolávalo otázky, zda se nezasáhne do její historické hodnoty. "Samozřejmě se to v úvahu bere. Příprava se tomu přizpůsobila stejně jako veškeré návrhy," měla jasno Blümelová.

Peníze půjdou z dotací

Celkový projekt restaurování by měl spolknout kolem 2,6 milionu korun. Podobnou částku samozřejmě Kolín jen těžko zajistí z vlastních zdrojů, a proto využije dotace. Konkrétně bude čerpána dotace z Ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Klíčová slova: