Čáslavští hazardují se životem: Proč si zkracují cestu přes koleje?

Takový hazard se jednou nemusí vyplatit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jsou jednoduše nepoučitelní, jinak se to nazvat nedá. Cestující, kteří využívají nádraží v Čáslavi, si opakovaně zkracují cestu přes koleje. To je samozřejmě životu nebezpečné a dost hloupý hazard. Kolika lidem už se to stalo osudným?

Jako malé děti. Cestující v Čáslavi jsou jednoduše nepoučitelní. Ač jim hrozí opravdu velké nebezpečí, stále si zkracují cestu tím, že chodí přes koleje. To je samozřejmě oficiálně zakázano.

Policisté už si nevědí rady

K porušování pravidel na železnici dochází opakovaně. Čáslavští policisté proto už od časných hodin hlídkují na vlakovém nádraží. Se situací se snaží pomoci i regionální manažerka bezpečnosti Českých drah. Zatím je to však marné.

"V prostorách nádraží máme hlídky, cíleně však k jejich posilování nedochází. Každopádně přechod přes koleje je zakázán a vzhledem k lávce, která zde existuje, je to i zbytečný hazard," uvedla Zdeňka Nezbedová.

K umrtí zatím nedošlo

Hlídky městských policistů dělají, co se dá, ovšem i tak jim někteří neukáznění cestující z hledáčku utečou. Zatím se ale naštěstí nestalo, že by tuto "klukovinu" někdo odnesl životem. "Ačkoliv se jedná o nebezpečné a nerozumné rozhodnutí, do této chvíle k žádnému úmrtí nedošlo," dodala Nezbedová. Přitom vlaková neštěstí nejsou úplně neobvyklá. Nejtragičtější za poslední léta byl v tomto ohledu rok 2015, kdy se ve Středočeském kraji stalo 40 železničních nehod. Při nich bylo 27 lidí usmrceno, šest těžce a šest lehce zraněno. Za stejné období došlo v celé České republice k 262 nehodám na železnici, 194 lidí zahynulo a 70 bylo zraněno. 

NĚCO ZE STATISTIKY: Od února 2014 do března 2017 uložili policisté v lokalitě čáslavského nádraží hned 214 blokových pokut a do městské kasy přispěli částkou téměř 50 tisíc korun.

Někteří cestující to dělají opakovaně

Policisté se někdy nestačí divit. Občas se jim dokonce stává, že někteří "výtečníci" dostali pokutu opakovaně. Prostě si cestu přes koleje krátili přesto, že dobře věděli o přítomnosti strážníků. V areálu bylo již uloženo sedmnáct blokových pokut, a to ve výši okolo šesti tisíc korun.

Co s tím může město dělat? Prakticky asi vůbec nic. Lávka tu je, takže se nikdo nemůže vymlouvat, že nemá kudy jít. Možná by se dal nejnebezpečnější úsek oplotit nebo zabezpečit jiným podobným způsobem. Nicméně je otázkou, je by to vzhledem k průjezdu vlaků vůbec bylo reálné. A pak je také pravděpodobné, že by si lidé dříve či později vystříhali cestičku. Holt někdy jsme nepoučitelní, dokud se nestane tragédie. 

Podobný případ řeší v Malíně

V této obci se opravuje železniční most, kvůli němuž musí obyvatelé Malína v případě návštěvy Kutné Hory zvolit objížďku dlouhou okolo šesti kilometrů. To se jim samozřejmě nelíbí. Proto si velmi často cestu zkracují přes staveniště. "Máme to tu oplocené, jsou tu značky, ovšem velmi těžko se zabraňuje tomu, aby se lidé do Kutné Hory dostávali legálním způsobem," potvrdil místostarosta města Josef Viktora.