Kladno čeká soud: Primátor Volf viní minulé vedení města

 

Budova Městského divadla v Kladně má pohnutou historii. Podivné rekonstrukce, zvláštně zadávané zakázky a nereálné ceny. Stavební firma CGM to nakonec raději zabalila. Současné vedení města chce logicky odškodnění a chystá se na soud. Vyhlídky však nejsou valné. 

O samotné rekonstrukci budovy Městského divadla Kladno bylo řečeno mnohé. Než se novému vedení města podařilo stavbu v roce 2016 dokončit, podepsala se na katastrofálním stavu rekonstrukce nestandardní výběrová řízení, nereálná cena díla nabídnutá vítěznou firmou CGM a tomu také odpovídající žalostný stav budovy.

Vše vyústilo po roce a půl působení společnosti CGM v opuštění stavby tímto zhotovitelem, navíc bez předání staveniště. "Minulé vedení města završilo diletantskou práci chybným vyúčtováním smluvní pokuty v dubnu 2014. Nejen, že výše pokuty 69 milionů byla naprosto nepřiměřená, a tím i soudně nevymahatelná, k tomu byla i chybně vypočítaná," sdělil kladenský primátor Milan Volf.

Zvláštní smluvní pokuta 

Stavební firma CGM skončila v insolvenčním řízení, do kterého město muselo přihlásit smluvní pokutu určenou oficiálním dopisem ze dne 24. dubna 2014. Insolvenční správce smluvní pokutu napadl pro její nepřiměřenost. Zhotovitel stavby navíc rozporuje u soudu její oprávněnost, neboť podle jeho názoru se vůbec nedostal do prodlení se stavbou.

Problém je i to, že částka smluvní pokuty neodpovídala sjednaným podmínkám a byla navýšena o více než 9 milionů proti částce, kterou určovala smlouva o dílo. "Kvůli všem těmto chybným krokům má nyní město velmi oslabenou pozici v získání alespoň části smluvní pokuty. Naprosto se ztotožňuji s návrhem právní firmy, která nás v tomto sporu zastupuje. Tedy snížit smluvní pokutu na soudně přijatelnou částku a pokusit se úspěšně vymoci alespoň část peněz, které město muselo vynaložit na opravy, respektive kompletní rekonstrukci budovy ještě ztíženou působením této firmy," doplnil kladenský primátor.

Právní zástupce s ohledem na vývoj insolvenčního řízení navrhuje snížit chybně vypočítanou částku smluvní pokuty z 69 milionů na 9 milionů, což odpovídá sazbě smluvní pokuty 0,2 % denně, kterou by měl soud již akceptovat. Sazba smluvní pokuty ve výši 0,2 % denně také odpovídá doporučení Ministerstva místního rozvoje a průmyslu ČR pro zadávání veřejných zakázek. Odhadovat verdikt soudu by však bylo jako věštit z křišťálové koule. Stát se asi může naprosto cokoli.