Stížnosti zabraly: Získat peníze na kotel bude jednodušší, kolik vám dají?

Podívejte se, jak to funguje s žádáním o dotace! Není to takový horor!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zájem o dotace na kotel je stále obrovský. Teď to navíc vypadá, že to bude jednodušší než kdykoli předtím. Nepříjemnosti ve frontách na úřadech možná vyřeší procesní a personální audit. Do roku 2020 by se přitom mělo vyměnit dokonce 100 tisíc nevyhovujících kotlů! Jak tedy na to, co vše musíte udělat a kde?

Když máte tu možnost, tak proč nepomoci životnímu prostředí i vlastní kapse? Státní dotace pokryje většinu nákladů na pořízení ekologického kotle (až 85 procent) s tím, že strop je 127 500 korun. Investice do budoucnosti je to více než vhodná, protože kontroly neekologických čadících kotlů už začaly a pokuty nejsou zrovna malé.

V první výzvě se mezi kraje rozdělí celkem 3 miliardy korun, v dalších výzvách probíhajících až do roku 2020 se bude jednat o dalších 6 miliard korun.

První kolo dotací za námi, druhé před námi

Před ukončením prvního kola na kotlíkové dotace 20. dubna nastala před úřadem budovy v Praze 5 nepříjemná situace. Lidé čekali hodiny v zimě. Hejtmanka kraje Jaroslava Pokorná Jermanová se tak rozhodla pro procesní a personální audit, právě kvůli stížnostem.

Krajský úřad zaznamenal 1 219 žádostí o dotaci na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Středočeští zastupitelé už schválili vyhlášení druhého kola kotlíkových dotací od 7. března. Na nákup kotlů na biomasu nebo tepelná čerpadla bylo vyčleněno skoro 52 milionů korun. 

Pokud máte "starý" kotel na tuhá paliva, už musíte mít potvrzení o revizi. Nemáte-li ho a přijde k vám kontrola, můžete zaplatit pokutu až 20 tisíc korun.

Jak to zatím funguje? 

Zatím funguje záměr relativně dobře, a to zejména proto, že oproti prvním kolům už úřady nesledují tolik faktorů při posuzování žádosti a objem byrokracie se tak zmenšil, že i žádání je snazší. Nesleduje se třeba už to, jaký má dům okna a kudy může utíkat teplo atd. V některých krajích se tak podařilo vyčerpat dotace během několika minut! Při původním záměru vyměnit 20 tisíc kotlů tak úřady obdržely 30 tisíc žádostí. 

Výměna 35 tisíc kotlů

Nově se už nebudou podporovat kotle jen na uhlí, ale pouze automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu. Důvodem je nízký zájem o kotle na uhlí. "Naším cílem je do konce roku 2019 vyměnit dalších 35 tisíc kotlů," vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec. Celkově by se však mělo díky kotlíkovým dotacím nahradit až 100 tisíc nevyhovujících kotlů do roku 2020! 

Jste z oblasti, kde je znečištěný vzduch? Dostanete více! Domácnosti v těchto zonách budou dostávat navíc bonus ve výši 7 500 korun. Seznam oblastí najdete zde v odkazu na PDF soubor. 

Jak žádat? 

Vzhledem k tomu, že dotace jsou ve správě kraje, tak by se lidé měli v prvé řadě obrátit na svoje krajské úřady. Odborníci jim tam poradí, jak na to. Žadatelem přitom může být každý majitel rodinného domu s kotlem na pevná paliva s ručním přikládáním, který nesplňuje požadavky 3. třídy dle EN 303-5. Na které kotle dotaci dostanete?

Podívejte se na seznam! Při žádání je přitom důležité nejen podat správně písemnou žádost, ale pořídit i vhodnou fotodokumentaci. Což je jedna z nejčastějších chyb v dokumentech. Pokud jsou majitelé nemovitosti dva - například manželé, musí zažádat jeden a mít souhlas toho druhého.  

Co musíte mít, aby vás z úřadu "nevyhodili"?

  • Žádost o poskytnutí dotace (každý kraj bude mít svou)
  • Průkaz energetické náročnosti budovy
  • Dokumenty o stávajícím kotli – fotodokumentaci stvrzující napojení na otopnou soustavu a komínové těleso, informace o typu kotle, použitém materiálu, výkonu a prohlášení o jeho funkčnosti a používaných palivech
  • Písemný souhlas spoluvlastníků domů (je-li jich více)
  • Písemný souhlas vlastníka pozemku (pokud je odlišný od vlastníka nemovitosti)
  • Další přílohy dle požadavků kraje