Nymburk nabízí milion na opravy budov: Kdo peníze může využít a jak je získat?

Budovy v MPZ brzy začnou dostávat nové kabátky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nymburská radnice chce vyšperkovat městskovou památkovou zónu. Nebojí se investic, ale nedosáhne na ně jen tak každý. Co tedy musí udělat zájemci o finanční injekci?

Nymburští zastupitelé zveřejnili pravidla pro získání dotace na opravu a údržbu vnějšího vzhledu budov, které jsou součástí městské památkové zóny. Majitelé těchto objektů mají premiérově příležitost pustit se do zvelebení a využít k tomu městských finančních prostředků. 

Špetka historie...

Území historického jádra města Nymburk bylo MPZ prohlášeno 10. září 1992. Nachází se v centrální části města na pravém břehu Labe. Ve svých hranicích kopíruje průběh středověkého obranného systému, což je zejména tok Velkých Valů. Její rozloha činí takřka 20 ha.

O co se přesně jedná?

Jde čistě o podporu investic do částí staveb, které se prokazatelně uplatňují v rámci prostoru historického centra města. Myslí se tím primárně střešní kritiny, fasády, okna či dveře. Dotace se ovšem vztahují také na zpracování stavebně-historických a restaurátorských průzkumů.

"V podstatě se jedná o všechny domy v soukromém vlastnictví. Tento rok bude možné financovat opravy, které se stihnou ještě letos, případně již byly provedeny od počátku roku 2016," vyjádřil se k situaci místostarosta Nymburka Jan Ritter.

Jaká jsou pravidla dotací?

Zájemci musí počítat s tím, že tato účelová dotace je určená na částečnou úhradu nákladů, a to jak na odborné práce, jako je třeba restaurátorský průzkum, nebo na úpravu a údržbu vnějšího designu budov. 

Žadatel je povinen dodržet vlastní podíl finančních prostředků, pokud budou skutečné náklady nižší než základ pro stanovení dotace, bude stanovená částka úměrně snížena podle stanoveného poměru dotace. V případě, že budou náklady vyšší, pak finanční příspěvek zůstane stejný. 

V rámci roku 2017 vyčlenilo město ze svého rozpočtu na tento dotační program rovný milion korun. "Maximální výše podpory pro jeden projektový záměr je 200 tisíc korun, nejvýše se jedná o 50 % skutečných nákladů z ceny díla nebo materiálu," popisuje Ritter. 

V rámci provádění restaurátorského či stavebně-historického průzkumu pak může být poskytnuto maximálně 30 tisíc korun a opět platí, že účast musí být minimálně 50 % ze strany žadatele. 

Zájemci o dotaci mohou podávat své žádosti v době od 12. května do 31. srpna 2017. Rozhodnutí o poskytnutí dotace pak bude známo do listopadu 2017. 

 

 

Co se ještě v Nymburku děje?

Aktuálně se pracuje v Lipové ulici, která patří k nejhorším ve městě. Lipová alej se dočasně stane minulostí, protože se jí město musí vzhledem k budoucí rekonstrukci zbavit. Důvodem ovšem nejsou jen samotné budoucí stavební práce, ale také stáří stromů a fakt, že při případném silnějším větru mohou znamenat nebezpečí.

"Chceme, aby dostala zcela novou podobu, takový kabátek. Součástí toho všeho je i pořezání nevyhovujících stromů a následná výsadba nových. Samozřejmě se bude jednat o lípy," uklidňuje obyvatele Pavel Fojtík, starosta města.