Na zámek Ratměřice se vrací život, otevřel se i park s nejvyššími sekvojovci u nás

 

Osud některých památek v naší republice je velmi smutný. Chátrají a doslova se rozpadají před očima přesto, že jde často o unikátní kousky. O to víc může zahřát u srdce, když se občas něco podaří zachránit. Tak jako zámek Ratměřice, který to měl ještě před pár lety také velmi nahnuté. 

Klasicistní zámek vznikl na začátku 18. století, když si zdejší obec jako svůj nový domov vyhlédl svobodný pán Jan Kořenský z Terešova. Dnešní renesanční podobu dal stavbě v polovině 19. století Otto Chotek. Stejný muž má "na svědomí" i nejslavnější dominanty zámku, tedy vysazení dvou sekvojovců. Oba stromy měří přes pětačtyřicet metrů a jsou nejvyšší v České republice. 

Druh sekvojí, které rostou v Ratměřicích, pochází z kalifornské Sierry Nevady. Ve své vlasti stromy dorůstají výšky až 100 metrů a "žijí" i 3 000 let. Těm českým je zatím "jen" 150 let. 

Bohužel ani taková rarita a nesporné kulturní dědictví celého komplexu nezábránilo tomu, aby zámek postupně chátral. Nebýt současného majitele Tomáše Nováka, kdo ví, jak by to s ním dopadlo. Během několika posledních let totiž proběhla náročná rekonstrukce budovy i revitalizace rozsáhlého zámeckého parku. Nyní je tato kulturní památka přeměněna na luxusní hotelový resort s restaurací a opět je tak přístupná veřejnosti.

Byznys, ale s citem

Současní návštěvníci zámku v Ratměřicích se mohou pokochat jeho výraznou klasicistní tváří a projít rozsáhlým zámeckým parkem s neopakovatelným kouzlem. Zámek měl již od svého zrodu štěstí na majitele, kteří toto místo budovali s citem a především srdcem. Ať už to byli již zmínění Chotkové, nebo pak Kabešové ve dvacátém století. 

Tomáš Novák zámek koupil v roce 2010. "Vždy mě velmi zajímala historie a historické stavby. Toto je pro mě tedy splnění dávného snu, ale především velkou výzvu. Cílem nebylo pouze zámek opravit, ale zejména znovu obnovit jeho zašlou slávu, oživit jej a zároveň zpřístupnit veřejnosti," má jasno hrdý majitel. Nutno říct, že se mu to podařilo.

Těžko najít něco, co by se třeba dalo udělat jinak nebo lépe. Asi nelze vyčítat ani fakt, že se zámek stal zároveň wellness centrem. Těžko předpokládat, že by někdo přišel s nápadem vydělávat na vstupném za prohlídky. Podobný byznys záměr by byl samozřejmě podnikatelskou sebevraždou. Pokud se podaří skloubit historii s podnikáním tak, aby to zapadlo do sebe, tak proč ne? Tím spíš, když si zde můžete pochutnat na kulinářských specialitách šéfkuchaře Ondřeje Soukupa, který vařil  v prestižních restauracích oceněných michelinskou hvězdou. Už víte, kam o víkendu na výlet?